Toata copilaria am visat ca intr-o buna zi voi ajunge sa il vizitez pe Jos Thone. Cresc porumbei de la varsta de 9 ani, si inca de mic am fost avid de informatii. La inceput am primit foarte multe materiale de la Ing. Corneliu Cretulescu, un adevarat domn care detine cea mai completa biblioteca columbofila din Romania, si probabil una dintre cele mai valoroase din lume. Pasiunea pentru porumbei m-a determinat sa invat de timpuriu limbile engleza si franceza, astfel incat drumul catre adevarata informatie mi-a fost usurat. Incepand cu anul 1999 am descoperit internetul si astfel accesul la adevarata realitate columbofila s-a deschis in totalitate. Am vizionat numeroase casete video cu tematica columbofila incepand cu anul 2000 .

Dinu MIhai, Jos Thone, Florea Sorin

Dinu MIhai, Jos Thone, Florea Sorin

Nu stiu de ce, dar in acei ani cel mai mult m-au fascinat porumbeii si volierele lui Jos Thone, dar si columbofilul Jos Thone. Adevarul este ca Jos a fost dintotdeauna inaintea timpului in care a trait. A fost intotdeauna un adevarat vizionar. Intr-una din discutiile noastre acesta imi spunea: “La inceputul anilor ’90 cand am inceput sa incrucisez porumbeii de viteza cu porumbeii de maraton, toata lumea m-a facut nebun. Acum , peste 20 de ani toata lumea practica aceasta metoda” (un simplu exemplu) .

Palmaresul lui Jos Thone :

  •  4 X Campion Mondial ;
  •  5 Porumbei Olimpici ;
  •  5 X Trofee Gouden Duif ( probabil cele mai prestigioase trofee);
  •  2 x Locul 1 International ;
  •  Loc 1 National Pui KBDB ;
  •  12 X Locul 1 Campion National BDS;
  •  13 x Locul 1 Campion National LCB;

Am fost primiti extraordinar de catre Jos, datorita relatiei pe care acesta o are cu Pipa, si implicit a relatiei pe care eu o am cu Nikolaas – “fratele meu belgian ”. Dar si datorita relatiei de “fratie” care exista intre Jos Thone si Gyany Antonescu. Multa lume din Romania a barfit si barfeste pe seama acestei relatii, dar dupa ce l-am vizitat pe Jos va pot spune ca intre Gyany si Jos nu exista numai o relatie de prietenie … exista o relatie de fratie adevarata.

Am descoperit in primul rand un om exceptional. Un om care s-a nascut pentru porumbei, si care nu o sa desparta niciodata de acestia. (Desi in urma cu doi ani a fost foarte, foarte aproape). Multi oameni il judeca privind asa zisa licitatie totala. Chiar a fost o licitatie totala. DAR….atat John Hanson (miliardarul australian), cat si Andy ” Big Andy” Larentzkis (Pipa America de Nord) au decis sa isi pastreze noile achizitii in Belgia. Mult mai logic atat din punct de vedere personal, cat si din punct de vedere financiar. Pastrand o mana de porumbei in voliere, porumbeii prietenilor sai, DAR cu restul volierelor goale, Jos a realizat ca nu poate traii fara porumbei. Vorbim despre un columbofil care devenise milionar din porumbei inainte de licitatia sa totala. Vorbim de un columbofil care fara o publicitate agresiva prin reviste si siteuri de profil poate vinde cu usurinta sute de  porumbei in toate colturile lumii. Realizand acest lucru, si motivat fiind mai mult ca niciodata, Jos achizitioneaza campionul Olimpic la viteza de la Poznan 2011 cu intreaga familie a acestuia. Iar in 2012 castiga locul 1 Nat La Souterraine din 19.150 pui la o viteza de peste 1800 mpm. Multi vor spune ca este o viteza exagerat de mare, dar cand Jos a castigat cursa in aceasta vara, mi-am amintit vorbele mentorului meu Ad Schaerlaekens: “Prefer porumbeii care castiga curse cu vant puternic din spate, deoarece acesti porumbei dau dovada un simt extrordinar de orientare ” !!!

Jos a castigat aceasta cursa cu tanara femela “Sachi”, femela pe care in prima saptamana a primit patru oferte concrete de 120.000 de euro, oferte refuzate in totalitate. Cu doar 2 ani in urma, femela lui Jos, “Avril ” s-a vandut in China cu suma de 140.000 de euro. “Avril” este unul dintre cei mai buni porumbei de viteza care au zburat vreodata in Belgia. Ca o femela vaduva , sa participe la doua Olimpiade consecutive reprezinta un lucru aproape imposibil, si doar un columbofil adevarat poate realiza acest lucru.

Bunul meu prieten Florea Sorin a comandat deja un lot de pui din cei mai reprezentativi porumbei ai lui Jos ca : Sedna , Nadira , Arinze , Faro , Sachi etc. Un proiect (Florea Ion “Mazare” & Sorin) care a demarat cu doar 4 luni in urma, s-a transformat in cea mai valoroasa voliera de matca din Romania si Estul Europei, si dupa achizitiile din primavara anului 2013 o sa se incadreze in Top 3 Europa !!!! Fara nici o exagerare !!! Realitate pura !!! O realitate cu care toti columbofilii romani ar trebuii sa ne mandrim !!!

Am fost invitati de catre Jos si Gaby (sotia sa) la cina, intr-un restaurant exclusivist, unde discutiile columbofile s-au incins si unde am invatat numeroase lucruri noi si interesante. Tot in cadrul acestor discutii, Jos a decis sa devin agentul lui pe Romania, si ca pe viitor sa liciteze porumbei doar pe siteul meu. De fapt, prima licitatia o sa se desfasoare in luna februarie 2013. In urma invitatiei noastre Jos a afirmat ca ar fii participat cu bucurie la Expo Tg Mures, daca nu ar fii fost invitat inca din vara in China. Jos si Gaby s-au simtit minunat in cadrul Expo FCPR Piatra-Neamt 2008 si de aceea doresc sa revina in Romania. La anul vor fii prezenti 100 % !!!

Thank you Jos & Gaby !!!