Florea Sorin , Dinu Mihai , Gerard Hooymans , Vincent van de Kerk si Jan Hooymans in crama lui Gerard Hooymans

Florea Sorin , Dinu Mihai , Gerard Hooymans , Vincent van de Kerk si Jan Hooymans in crama lui Gerard Hooymans

Hooymans Company

Hooymans Company

Vizita la Jan Hooymans a fost probabil cea mai speciala vizita pe care am facut-o pana acum in Belgia si Olanda incepand cu anul 2004. Pe Jan l-am cunoscut pentru prima data in ziua premergatoare meciului Steaua Bucuresti – Ajax Amsterdam. Cu o saptamana inainte, la sugestia prietenului nostru german Klaus Stieneker, Jan Hooymans l-a invitat pe dl Florea Sorin la Amsterdam pentru partida cu Steaua. Din cauza timpului limitat, dl Sorin si cu mine nu am putut ajunge, dar bineanteles i-am invitat la Bucuresti. Astfel la invitatia domnilor Florea Sorin si Gyany Antonescu, Jan Hooymans, Klaus Stieneker si Vincent van de Kerk (Pipa Olanda ) au petrecut 3 zile la Bucuresti. Am descoperit in Jan un om extraordinar, de o modestie rar intalnita. Nu stiam absolut nimic despre statutul sau financiar, stiam doar ca este unul dintre cei mai buni columbofili olandezi la ora actuala pentru zboruri cu distante cuprinse intre 100-650 km. A fost o simpatie reciproca cu Jan. De multe ori, prin astfel de intalniri si simpatii reciproce, legi prietenii care dureaza o viata, prietenii care pot devenii mult mai solide, decat o prietenie inceputa in copilarie. De aceea viata in general este atat de frumoasa si de interesanta. Si mai trebuie subliniat ceva… in general persoanele pozitive atrag numai persoane pozitive in jurul lor, iar persoanele negative doar persoane negative !!! Asa spune Buddha si in general absolut tot ce ne invata acesta se oglindeste in realitatea de zi cu zi.

Bineanteles atunci cand ne-am hotarat sa facem aceasta vizita maraton in Olanda (eu impreuna cu dl Sorin), nu il puteam ocoli pe Jan. De fapt acesta a insistat sa petrecem o zi intreaga doar cu el. Nu peste mult timp aveam sa intelegem de ce. Cu o zi inainte am ramas in Belgia deoarece i-am vizitat pe Freddy Vandenheede si Chris Hebberecht. Impreuna cu ghidul nostru in aceasta excursie, Vincent van de Kerk (Pipa Olanda), am ajuns in fata birourilor lui Jan la ora 10 dimineata. Atunci am aflat ca Jan detine cea mai mare fabrica de ciuperci din Europa, si cea mai moderna fabrica de compost (balastul in care cresc ciupercile, sau pe romaneste balegar) din lume !!!!!

Afacerea a fost pornita de catre tatal lui Jan, Gerard Hooymans in 1969. Dar inca de la o varsta frageda, chiar inca inainte de a-si termina adolescenta, Jan s-a alaturat tatalui sau. In birou, Jan ne-a prezentat la ce nivel a ajuns afacerea sa cu harta Europei in fata. Vorbim de o afacere la nivel global deja, Jan avand cel mai cautat compost pentru ciuperci din lume !!! La un moment al afacerii, lucrurile nu mergeau asa cum ar trebuii, deoarece reteta compostului nu era exacta, iar ciupercile nu se dezvoltau corespunzator. Atunci Jan a plecat in America pentru a invata de la cei mai buni in acei ani. Intors acasa in Olanda, a obtinut in scurt timp cel mai bun compost din lume, compost pe care Jan il exporta acum in cantitati industriale si in America. Pentru ca toata lumea sa inteleaga ce este acest compost, voi explica pe scurt. Compostul se obtine din balegar de cal, gainat de gaina, paie si alte cateva ingrediente secrete, dar cele trei elemente mentionate inainte reprezinta baza compostului.

Sa revenim. Fiind cu harta Europei in fata, Jan a sugerat faptul ca firma sa este complet descoperita pe Europa de Est. Fiind o persoana cu un spirit de afaceri innascut dl Sorin i-a propus sa deschida impreuna o afacere asemanatoare si in Romania. In doar 30 de minute in care s-au discutat elemente de baza, extrem de interesante cei doi au batut palma.

Inca o punte intre Olanda si Romania a luat nastere astfel, precum a luat nastere si o adevarata fratie olandezo-romana. In prima jumatate a zilei, Jan ne-a prezentat in detaliu absolut fiecare colt al fabricii sale si ferma de ciuperci. Lucruri extrem de interesante. Am vazut in Jan nu un patron, ci un om activ implicat in toate activitatile fabricii sale, am vazut o relatie extraordinara de prietenie intre Jan si angajatii sai. Cel mai vechi angajat al sau, un marocan, lucreaza in fabrica lui Jan de peste 25 de ani.  Absolut tot ce castiga, familia Hooymans reinvesteste in companie, de aceea acestia au si ajuns lideri de piata la ora actuala. Jan este un patron care pleaca de acasa la 9 dimineata si se intoarce la 12 noaptea, facand acest lucru cu mare placere. Acesta ar putea sa vorbeasca cu pasiune o zi intreaga despre compania sa si produsele sale, exact cum ar face-o despre porumbei si viceversa. Echipa de vizitatori a fost intregita de catre Nikolaas Gyselbrecht si Freddy Vandenheede. Freddy fiind in vacanta si stiind ca il vom vizita pe Jan toata ziua, a dorit sa ni se alature. Un lucru mai putin obisnuit pentru Freddy, si cei care il stiu pot confirma acest lucru, dar dupa cum am mentionat mai sus, oamenii pozitivi atrag oameni pozitivi.

Abia dupa-amiaza am ajuns la porumbei, dar dupa cum lui Jan ii place sa spuna:” Viata nu inseamna numai bani si porumbei “.( Life is not only about money and pigeons ). Si cata dreptate are. Jan si tatal sau Gerard locuiesc “gard in gard” pe doua proprietati impresionante de cateva hectare. Proprietatile sunt despartite de un gard natural de peste 3 metrii inaltime. Tatal sau fiind un jucator pasionat de golf detine un teren de golf in spatele casei, iar Jan fiind un fost jucator de fotbal profesionist detine un teren de fotbal. Ambii detin niste crame exceptionale, in care se gasesc numai vinuri de cea mai buna calitate, unele dintre ele din editii extrem de rare.

Cu un pahar de vin bun in fata, in biroul columbofil al lui Jan am vizionat absolut toti porumbeii acestuia, pe “Harry” si fratii sai, precum si pe parintii acestuia “Jonge Bliskem si Dirjke”. Trebuie sa va spun ca Jan nu vinde nici un pui din “Jonge Bliskem si Dirky” desi a primit sume astronomice pe ei !!! Pentru Jan columbofilia nu este o afacere.

Doar 3 pui din aceasta pereche au parasit resedinta lui Jan in ultimii 8 ani !!! Unul a fost  la Peter Veenstra , cumparat de catre acesta intr-o licitatie publica cu suma de 90.000 de euro , femela denumita dupa aceea “Miss Million” ,  iar doi i-au fost facuti cadou mentorului sau Cor de Heijde .

Trebuie sa mentionez faptul ca Jan a fost la inceput un zburator de maraton , porumbeii sai provenind doar de la Cor De Heijde . In 2009 , atunci cand porumbeii lui Cor au fost furati , din nou, Jan s-a urcat in masina cu o pereche de pui din “Jonge Bliksem si Dirjke” si i-a facut acestuia cadou. Din mascul, Cor a reprodus Loc 1 National Bordeaux 2012 de la aproape 900 km !!!!!!!!!!!

Am luat “la mana” niste porumbei de exceptie, acelasi calapod, si cu o musculatura cum rar mi-a fost dat sa vad, acesta fiind principalul aspect dupa care Jan isi selecteaza porumbeii.

Thank you again Jan to you , and to your all familly for the great hospitality !!! It was a day that for sure we will not forget untill the rest of our lifes !!!

Florea Sorin , Vincent van de Kerk , Jan Hooymans si Freddy Vandenheede ;

Produsul finit ;

Vincent van de Kerk , Pipa Olanda – ghidul nostru ;

Daca nu ar fi fost Jan , sportul columbofil in localitatea sa ar fi disparut . Astfel Jan a fondat un club lipit de centrul sau de echitatie . Clubul este dotat dupa ultima tehnologie , iar in interiorul clubului exista si un Pub in adevaratul sens al cuvantului , in cadrul caruia toata consumatia este suportata de catre Jan .

Pranzul l-am luat intr-un frumos restaurant pescaresc situat in incinta micutului port din localitatea de domiciliu a lui Jan :

Florea Sorin , Jan Hooymans , Dinu Mihai , Freddy Vandenheede , Nikolaas Gyselbrecht , Vincent van de Kerk ;

Acasa la Familia Hooymans

Tatal lui Jan , Gerard Hooymans un gentleman adevarat , un om plin de o vitalitate cum nu am mai vazut pana acum , este un adevarat pasionat de golf ;

]In acest compartiment micut din podul de deasupra biroului a zburat si a scris istorie celebrul ” Harry ” ;

Columbofilia “se simte ” ;

Impreuna cu legendarul “Harry”

Impreuna cu “Alexia”