Desi un nume aproape necunoscut in Romania, Albert Derwa este un campion de prestigiu in Belgia de mai bine de 20 de ani.

DSC_1020

Celebra sa “Paulien” este una dintre cele mai bune reproducatoare din Belgia pentru zborurile de general si demifond, aceasta fiind vazuta in acest moment ca o gasca cu ouale de aur. Dupa rezultatele excelente realizate de catre urmasii sai in volierele lui Koen Miderhound si Jos Thone, mari campioni precum Eric Limbourg, Gerard Koopman, Peter Veenstra sau Jan Hooymans , i-au introdus descendentii directi in propriile voliere de reproductie cu rezultate imediate. Prietenul nostru Jan Hooymans chiar a facut o imperechere geniala in 2013 impreuna cu Albert, “Paulien” fiind trimisa in Olanda pentru a fi imperecheata cu celebrul “Harry”. In urma acestei imperecheri au rezultat cate doi pui pentru fiecare crescator.

paulientje1

derwa_de_zoon_2007030-10_01

* “Invictus” – 1 National Issoudun din 16.587 porumbei in 2013 :

2110100-13dve3091

Limitat fiind de spatiul extrem de mic, Albert a zburat intotdeauna un numar redus de porumbei. Niciodata mai mult de 15 femele si 15 masculi. De cele mai multe ori sub zece pentru fiecare sex. Este exact precum in povestea lui David si Goliath, Albert fiind David in comparatie cu marii columbofili din Belgia.

Albert a fost si este unul dintre cei mai buni zburatori cu puii din Belgia, dar si un specialist al zborului cu femele la vaduvie, metoda pe care a dus-o la rangul de arta.

DSC_1021

Albert a fost extrem de deschis intrebarilor noastre, din raspunsurile si sfaturile sale, va prezint un rezumat succint mai jos:

* “Pentru a reproduce campioni adevarati, sunt de parere ca trebuie sa recurgem la incrucisare. Intotdeauna !!! Porumbeii mei au ca baza porumbeii de Pepermans-Vanhee (Pepermans a fost cel mai mare vitezist belgian al generatiei sale). Pe langa acestia, la baza coloniei mele stau si porumbeii de Janssen, pe care i-am luat indirect de la unchiul meu Andre Jacobs si de la prietenul meu Gommaire Verbruggen. In plus ,  mai detin porumbei de la Gaby Vandenabeele. In mare, acestea sunt liniile care stau la baza coloniei mele. Intotdeauna cei mai buni porumbei de zbor sunt trecuti la matca, noi niciodata nevanzandu-ne campionii .”

* “Imi tratez porumbeii cu o luna inainte de imperechere timp de 7 zile impotriva trichomonozei. Tratamentul este urmat de 3 zile in care porumbeii primesc vitamine. Deoarece vitaminele se oxideaza foarte repede in apa, prefer ca dupa o ora sa inlocuiesc apa cu vitamine cu apa curata .”

* “Cu 7 zile inaintea inaintea inceperii sezonului cu puii, le administrez acestora zi de zi pe mancare Sedochol.”

*” NU sunt adeptul intarcarii puilor prea timpuriu. Unii columbofili ii intarca la varsta de 18-20 de zile, dar eu prefer sa ii intarc la varsta de 25 de zile. In momentul in care ii intarc, le administrez individual cate o pastila de Gamba-Tab impotriva trichomonozei si coccidiozei.”

*”In ceea ce priveste puii, folosesc iodul in apa aproape in fiecare zi, mai putin in zilele in care folosesc vitamine. Nu trebuie niciodata sa amestecam in aceeasi apa produsele pe baza de iod cu vitaminele. Aproape nimeni nu ma crede cand spun ca porumbeii mei primesc iod in apa aproape in fiecare zi .”(imi aduc aminte acum de ce mi-a spus marele Silvere Toye , unul dintre mentorii mei in ale columbofiliei in 2004 :” In primele 10 zile din momentul intarcarii , puii mei primesc zilnic Blitzform in apa , si in loc de mancare acestia primesc alune.”)

* “La varsta de 14 saptamani puii sunt vaccinati impotriva paramixovirozei, iar dupa 2 saptamani impotriva diftero-variolei.”

* ” Intotdeauna porumbeii mei primesc o baie individuala fierbinte in momentul in care se intorc din concurs. Este mult de munca, dar credeti-ma ca se merita. Incalzesc apa atat de mult incat abia sa pot tine mana in ea, astfel porumbeii se relaxeaza extraordinar, si chiar plutesc ca ratele.”

1962867_10152006064891868_1252324640_n1

Spre finalul vizitei noastre, din vorba in vorba Albert ne-a spus ca a facut in iarna trecuta o imperechere unica din punctului lui de vedere si anume: “De Zoon” (fiu “Paulien” si porumbel Olimpic) cu mama sa, celebra :”Paulien”(aceasta are deja 8 ani de zile, Albert facand acest incest pentru a-si asigura viitorul coloniei). Din prima pereche de oua rezultasera deja doi pui, noua pereche clocind din nou acum doua oua bune. Albert ne-a spus ca primii 4 pui vor fi opriti direct la matca, al 3 lea rand fiind deja rezervat de catre Jan Hooymans. Intrebati fiind daca vrem sa vedem acesti pui la mana, am raspuns bineinteles pozitiv. Albert a venit cu doi pui albastrii, mascul si femela, perfecti la mana in ciuda consanguinitatii atat de apropiate. Masculul chiar fiind o copie identica cu celebra sa mama, din absolut toate punctele de vedere. Uitandu-ne la porumbei si la pedigree, dl Sorin a observat ca pe tatal lui “De Zoon” il cheama “Valentino”, exact ca pe baiatul sau cel mare. In acest moment i-a spus lui Albert: “Domnule Albert pe bunicul acestui pui il cheama exact ca pe baiatul meu, asa ca il botez acum “New Valentino” si il i-au cu mine la Bucuresti.” Bineinteles ca au urmat rasete de voie buna atat din partea lui Albert cat si a sotiei sale, dna Paulien, dar raspunsul a fost imediat :”NU”  :-) . Vreau sa reamintesc aici faptul ca Albert nu si-a vandut niciodata campionii, si nu a alergat niciodata dupa bani, fiind un om de o modestie rar intalnita. Cei doi soti Derwa nu au copii, astfel incat intreaga lor viata se raporteaza doar la porumbeii lor si la dragostea fata de acestia. Avand un simt al negocierii innascut dl Sorin nu a renuntat atat de usor si a continuat extrem de inspirat negocierile cu dna Derwa. Intr-un final dna Paulien ii spune foarte politicos: “Dle Florea dar nici nu m-ati intrebat cat costa”, la care dl Sorin a raspuns la fel de politicos: ” Nici nu ma intereseaza doamna . Ii facem buletin de Bucuresti sau nu? “  :-) . Dna Paulien a intins mana si zambind aprobator a spus :”Da”. Ca de atatea ori in viata , se dovedeste foarte clar , cum deciziile cele mai intelepte si finale sunt luate de catre femeile de langa noi .  ;-)

DSC_1022

Impreuna cu “New Valentino”

“New Valentino” a ajuns deja la Bucuresti . Intre timp un al doilea fiu din “De Zoon” a ajuns la Bucuresti , fiind achizitionat pe PIPA.BE :BE13-2110250_01

BE13-2110250_ped1

derwa103

derwa104

derwa106

derwa_primo

Ca intotdeauna Team Florea Sorin promoveaza sportul columbofil romanesc la cel mai inalt nivel .