Aceasta vizita mi-a ramas pentru totdeauna intiparita in suflet si in memorie. Am cunoscut un columbofil magnific, o adevarata legenda vie, o adevarata enciclopedie. Datorit a domnului Herman m-am intors in timp cu 40-50 de ani si am retrait vremurile in care Dr.Bricoux domina nationalele si in care Pol Bostyn era regele fondurilor belgiene. Prietenul meu Florea Sorin a achizitionat primii porumbei de la Herman Beverdam in 2009, intre cei doi fiind deja o legatura stransa de prietenie. In cadrul campionatului cu puii Gyosport Bucuresti, Tandemul Florea Ion & Sorin detine 6 pui in primii 10 la final de sezon. Toti puii au un parinte de la legendarul Herman Beverdam.

IMG_0732-Large

IMG_0742-LargeAm fost primiti ca niste membrii ai familiei, ca niste prieteni de suflet. Lucrul acesta vreau sa il subliniez de fiecare data. In absolut toate vizitele am fost primiti ca niste prieteni adevarati, ca niste oameni adevarati, ca niste columbofili adevarati. Vizitele noastre nu s-au incadrat in genul vizitelor facute pe fuga, unde porumbeii de vanzare sunt prezentati in curte in viteza mare, dupa care esti poftit frumos spre iesire. Majoritatea vizitelor se incadreaza in acest tipar, fie daca lumea recunoaste sau nu.

Vizitele mele si ale prietenului meu Florea Sorin au fost diferite, si o spun cu mandrie si cu bucurie, in nici un caz cu trufie sau cu aroganta.

Herman Beverdam se ocupa de porumbei impreuna cu fiul sau Dennis. Zboara amandoi porumbeii, dar din voliere diferite si pe nume diferite. Tata si fiu, dar fiecare cu principiile lui si cu ideile lui.

Sunt convins ca va intrebati de ce nu au mai avut rezultate in ultimii ani. Atunci cand castigi tot ce se poate castiga, ai nevoie de noi motivatii pentru a merge mai departe. Herman, un jucator de viteza-demifond pur sange a incercat maratonul. Timp de 5-6 ani de zile. Si-a umplut volierele de matca doar cu porumbei de maraton. Dar o vorba din batrani spune astfel: ” Trebuie sa zbori acel tip de porumbel care se potriveste cel mai bine temperamentului tau “ !!! Adica ? : Adica daca esti un tip foarte calm nu poti zbura viteza-demifond, iar daca esti un tip foarte agitat in nici un caz nu poti zbura maraton… bine, teoretic putem orice , dar trebuie sa pastram un echilibru in tot ceea ce facem. Herman ne-a povestit ca dupa 5 ani de zile a realizat ca trebuie sa se intoarca la marea lui dragoste, si anume zborurile de viteza si demifond. A reanceput in 2011 si ne-a promis ca din 2013 numele Beverdam o sa fie din nou pe podiumul national. Desi pare greu de crezut, Herman se apropie de 80 de ani, dar vitalitatea, optimisul si pofta de viata sunt ca ale unui barbat de 40 de ani. Incredibil !!!

In volierele din spatele casei se afla aproximativ 200 de porumbei… de reproductie si lotul de zbor al lui Herman. La doar 3 km departare cei doi au cumparat o ferma veche. Hambarul a fost remodelat si reproiectat intr-o voliera moderna cu numeroase compartimente. Aici sunt gazduiti peste 1000 de porumbei de care se ocupa doar cei doi !

NL05-2083615

Charles-B11-6341638

Am ramas surprins de cat de sanatosi puteau fii acesti porumbei… super sanatosi, cu o imunitate dobandita natural debordanta. Daca din cand in cand un porumbel se imbolnaveste acesta este eliminat fara regrete, indiferent de pedigree. De ce un numar asa de mare de porumbei ? Herman detine cateva linii de porumbei in stare pura de peste 40 de ani. Pentru a mentine o linie in stare pura atat de mult timp, ai nevoie de multi indivizi pentru fiecare linie in parte. Pe langa acestia, lotul de zbor se invarte in jurul a 200-300 de porumbei. Incepand cu anul 2004 am fost de mai multe ori in Belgia, Olanda si Germania, in cele mai puternice crescatorii din Europa. DAR in viata mea nu am vazut asa de multi porumbei perfecti la mana intr-o singura voliera !!!! NICIODATA !!!! Cred ca am luat “la mana” impreuna cu Florea Sorin cel putin 100 de porumbei perfecti din linii diferite…acelasi calapod !!!!

Din punctul meu de vedere Herman detine cei mai puri, mai perfecti si aproape de fenotipul original porumbei Janssen si Meulemans din lume !!!!! Porumbeii de la Meulemans au fost cumparati la inceputul anilor ’70 si de atunci nici un porumbel nu a mai fost introdus intre ei. Cu toate acestea, porumbeii arata senzational, zboara bine si efectul consanguinizarii nu si-a pus amprenta pe ei. Herman este un adevarat columbicultor !!! Este un maestru, este un adevarat Michelangelo al columbofiliei. Nu exagerez deloc cu aceste comparatii, si imi doresc ca orice columbofil roman, sa ajunga sa il cunoasca pe acest om minunat. Multi se lauda ca detin porumbei originali Janssen si ca au fost prieteni apropiati ai celebrilor frati. Cunosteam pesronal doi pana la Herman, un olandez si un belgian, care chiar au fost prieteni apropiati ai celebrilor frati… dar acum m-am convins… ca Herman nu a fost niciunul.

Dupa o zi intreaga de luat porumbei la mana si de invatat nenumarate lucruri interesante, Herman si Dennis ne-au invitat la cina intr-un restaurant cu specific asiatic, unul dintre cele mai bune restaurante de profil din toata Olanda. Dupa o cina perfecta, in fata unui pahar cu bere povestile au inceput sa curga. Pentru un moment parca ne-am rupt din prezent si ne-am transpus in povestile lui Herman. Acesta are un dar de povestitor rar intalnit, o combinatie intre Marcel Iures si Stefan Iordache daca doriti o comparatie.

Am aflat cum acesta l-a cunoscut personal pe jan Aarden in 1951 !!!! Si mi-a pus o intrebare foarte logica: “De ce toata lume avorbeste de rasa Jan Aarden, cand acesta nu a tinut personal porumbei decat 6 ani de zile ? !!!!!! “. Foarte buna intrebare si probabil avem darul de a vorbii mult prea usor de linii. Dupa cei 6 ani in care acesta a tinut porumbei, toata zona din jurul comunei Steenbergen sustinea ca detine porumbei puri Jan Aarden… si asa a ramas pana in zilele noastre. Vorba lui Herman: ” Cum vezi un porumbel baltat cu ochiul masliniu sau albastru, acesta este Jan Aarden 100% ” …o prostie. Cata lume stie ca in anul 1970, atunci cand legenadrul Pol Bostyn ocupa locul 1 International Pau cu al sau “Benoni”, Herman Beverdam ocupa cu o femela de 5 ani locul 12 International la o distanta cu aproape 200 de km mai mare decat cea a lui Bostyn ???? Cata lume stie ca ultimele 6 perechi de top din matca lui Louis Van Loon, au fost achizitionate de catre Herman in urma cu 3-4 ani de zile ???

034816

035019-464x650

sss

ddsd

Legatura cu Fratii Janssen insa este cea mai speciala dintre toate. Practic Dennis a crescut in curtea din Arendonk fiind ca si nepotul celor 4 frati. Nu a existat an incepand cu sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial in care Herman sa nu achizitioneze porumbei de la Fratii Janssen. Si acesta chiar a putut sa isi aleaga din absolut tot ce isi dorea. In 1979 Herman i-a vizitat pe Fratii Janssen impreuna cu un columbofil german foarte bogat. Acesta vroia sa cumpere doar porumbei de top, porumbei zburati. Imediat s-a indragostit de legendarul “Oude Raket ’73″. In mod normal acest porumbel nu era de vanzare, dar in anul respectiv acesta nu reprodusese nici un pui. Adriaan i-a spus acest lucru neamtului, iar acesta l-a intrebat cu cate femele l-a imperecheat. Adriaan i-a raspuns ca este imperecheat cu aceeasi femela de 3 ani de zile. Neamtul a pus banii pe masa, si a plecat cu el in Germania. Uimit fiind, Adriaan l-a intrebat pe Herman…”Daca totusi femela era de vina ???”. Avea dreptate… femela era de vina, si astfel “Oude Raket” plecase definitiv din Arendonk catre Germania, unde avea sa moara peste doar 2 ani de paramixoviroza. In anii ’70 Herman a cumparat As-ul din Arendonk la viteza. Acesta era un porumbel masiv, albastru cu pene albe. Bineanteles dupa achizitie, Herman a mers cu porumbelul la Adriaan Janssen bunul sau prieten. Acesta a fost atat de impresionat de porumbel incat l-a rugat pe Herman sa il pastreze timp de 10 de zile. Daca a reprodus din el sau nu, Herman nu stie…cert este ca incepand de atunci au aparut si penele albe la porumbeii Janssen !!! Acestea sunt doar doua povestioare scurte dintr-o seara de neuitat !!!
Herman chiar nu are nevoie de publicitate. Acesta vinde de peste 30 de ani de zile porumbei in toate colturile lumii: Taiwan, Mexic (cati se pot mandrii cu faptul ca au fost primiti in palatul regal de catre vicepresedintele Mexicului-columbofil si el ??? ), Japonia,China etc. In momentul vizitei noastre erau pregatite loturi pentru: Taiwan, Mexic si China.

 

Trebuie sa ma repet: a fost o vizita care m-a impresionat profund si din care am invatat foarte, foarte multe lucruri, lucruri pe care nu le inveti in carti columbofile. Atat eu,cat si prietenul meu Florea Sorin am fost cu adevarat privilegiati. Intre Florea Sorin si Herman este deja o legatura speciala de prietenie, de fratie as putea spune.

Din 2009 de la primul import, si pana astazi 100 de porumbei originali Herman Beverdam au intrat in volierele de matca ale lui Nea Ion “Mazare” din urmatoarele linii: Ad Schaerlaekens, Janssen , Meulemans , Jan Huybrechts , Meulemans , Vandenabeele, Jo & Florian Hendricks,etc.

Thank you again Herman & Dennis !!!!