Ne-am dus sa ne amintim un “monument” în sportul nostrum din Belgia , anume Pros Roosen de la Limburgs Kermit, un “ambasador” real pentru sportul nostru. Pros este renumit la nivel mondial pentru loialitatea sa, angajamentul său pentru sportului porumbeilor ca inițiator și fondator al diferitelor organizații, inițiative și alte evenimente din sportul porumbeilor … cu scopul de a promova sportul nostru . Mai presus de toate, Pros este un “crescator de porumbei de top” cu inimă și suflet, care a fost mereu în partea de sus a sportului noastru pentru mai mult de 40 de ani, cu o listă de onoruri de neegalat … pentru că în toate disciplinele ale sportului nostru, atât în sprint, medie, precum și de lungă distanță … Pros a realizat triumfuri aproape imbatabile. O crescatorie cu o astfel de istorie bogata, care ar putea umple o carte solid cu totul. Substanță suficienta pentru a arunca o privire mai atentă la victorii, intrarile si iesirile de această colonie de top, și, desigur, omul de la volan … Pro Roosen insusi.

Pros Roosen, Kermt (2008)

 

Istoria porumbarie

Pro este o “enciclopedie” vie unde porumbeii sunt grija. Victoriile sale personale și lista de performante de top ale porumbeilor Pros Roosen in alte crescatorii sunt atât de imense încât, în principal, va trebui să ne limităm … chiar dacă am putea vorbi ore în șir, și așa cum am menționat mai sus, umplem o carte groasă cu ele. Pros a luat primii pași în sportul porumbeilor în 1965, după ce tatăl său a murit și a moștenit porumbeii lui. De la bun început obiectivul lui a fost: ajunge în partea de sus absolută. Ambiții abrupte, dar Pros a fost pregătit să facă totul, pentru a se darui cu totul, pentru a ajunge la “partea de sus”, sub motto-ul: dacă faci ceva, trebuie să o faci bine! El a decis că pedigree-ul foarte vechi de porumbei al tatălui său ar putea folosi o injecție de “sânge proaspăt”. Din acest motiv, el a plecat în 1972 pentru Tessenderlo pentru a-l vizita pe Jef Van Sweevelt, care a performat puternic in cursele pe distante medii si lungi. Linia “Yeren” și “porumbeii Vechi Coenen” au intrat în crescatoriile Pros Roosen. Crescători de top reali care pot fi găsiti în aproape toate pedigree-urile porumbeilor de top Roosen, de unde “Supercrack 327” poate fi văzută ca lider absolut.

O altă legendă din sportul țarii noastre natale a fost activ în Zepperen sub numele de Jef Carlens. Jef nu a fost cunoscut numai pentru intensul lui pedigree care a fost ținut aproape de natura … au fost performantele sale magnifice de la Barcelona care a lovit iubitorii de porumbei din Belgia, prin castigarea locurilor 1 si 8 International Barcelona în 1973, cu o mama si fiica … făcându-l de renume mondial . Câștigătorul, numit “Mona Lisa”, în curând s-a mutat la “porturi îndepărtate, în timp ce fiica ei” Fabiola “nu numai ce a realizat mai multe rezultate remarcabile (locul 2 la provinciale si locul 8 international Barcelona 8.515 p în ’73, locul 1 provinciale + locul 45 international Barcelona ’74 și locul 1 la provinciale + locul 26 international Barcelona ’76), ci a si dovedit a fi de “valoare de aur” pentru reproducere. Pros a reușit să obțină una dintre fiicele sale, care, când este cuplată cu “Yzeren” Van Sweevelt, a devenit mama a lui “60.000-Duivin 765/77” (numele ei reprezintă banii pe care ia castigat la National Bourges). Deoarece mama ei a scăpat … “60.000” a fost plasat direct în compartimentul de reproductie, unde a devenit direct mama a lui “Supercrack 327”.

La sfarsitul lui 1977, porumbeii Carlens au fost vanduti public, si oricine care avea un nume cunoscut in sportul de porumbei a fost prezent la licitatie, cu intentia de a obtine Fabiola. Ei s-au intors acasa cu mana goala, dupa ce literalmente au pierdut batalie pentru ca ultima si cea mai mare oferta a fost pentru Pros Roosen, care a trebuit sa bage mana adanc in buzunar. Chiar si asa, s-a dovedit a fi o investitie “de aur”, pentru ca nu au primit doar generatia curenta de Pros Roosen, dar si descendentii lor care au reusit performante fenomenale in alte porumbarii, printre care si un loc 1 la internationalele Marseille 1995, loc 1 la internationalele Dax, locul 2 la nationalele Montauban 1994, locul 2 la nationalele Montelimar 1993 etc.

Am invatat odata o lectie importanta a porumbeilor: du-te si cumpara porumbei de la crescatorii din zona ta care te “bat” in mod regulat! O lectie pe care Pros Roosen a aplicat-o la cladirea coloniei lui. In Opglabbeek a trait un maestru numit Jan Grondelaers. In 1974 primii porumbei Grondelaers au plecat pentru Kermt… Crescand impreuna Grondelaersduivin 872/74 (femela cumparata la licitatia Grondalaers) de la Paul Motmans, si Coenen (din Pros), Lokeren s-a nascut. El a devenit tatal lui Supercrack 327. Pros putea dupa sa-si inceapa propria rasa de porumbei, cu “cei mai buni dintre cei buni”, provincia sa Limburg fiind punctul de start. Urmasii acestor porumbei de top l-au dus pe Pros direct in topul sportului de porumbei, cu Supercrack 327 ca actor principal, care reprezinta un mix al pedigriurilor de top amintite anterior. El provine din Lokeren 896/76 (fiu al lui Coenen 998/74 din Sweevelt x Grondelaersduivin 872/74 ai lui Paul Motmans) x De 60.000 765/77 (fiica a lui Yzeren 433/70 din Sweevelt x Dochter Fabiola 983/72). Nu exista suficiente cuvinte si superlative pentru a descrie clasa uriasa a lui Supercrack 327.
El a fost fara indoiala unul dintre cei mai buni porumbei din lume in generatia lui, si are urmatoarea serie impresionanta de titluri:

1979:
3° Nat. Ace pigeon Yearlings De Belgische Duivensport (Belgian pigeon sport)
1980:
4° Nat. Ace pigeon Middle distance De Belgische Duivensport
1981:
5° Nat. Ace pigeon KBDB
1982:
1° Nat. Ace pigeon Middle distance De Reisduif
2° Nat. Ace pigeon Middle distance De Belgische Pigeonssport
1983:
2° Nat. Ace pigeon Middle distance De Belgische Pigeonssport
2° Ace pigeon Middle distance Vlaams-Waalse Long Distance club
3° Nat. Ace pigeon Middle distance De Reisduif
Pros a descoperit o adevarata mina de aur cu porumbelul sau minune, pentru ca genele acestui Super Crack 327 au insemnat baza inceputului noilor “super-porumbei” din porumbariile lui Pros Roosen, precum Olympiad 321/90, un nepot de-al lui (cu sora lui Schilderij 401/83), si National 977/90 (locul 1 la nationalele Bourges impotriva a 9.759 porumbei), nepotul lui Zus Supercrack 327. Urmasii cuplului faimos Ieverige x Wonderduivin al lui Gebr Herbots din Halle-Booienhoven a produs nu mai putin de 14 campioni nationali. Aceasta “super-femela” a fost de asemenea sora lui Supercrack 327, ceea ce ilustreaza puterea acestor gene.

1982: Aparitia porumbeilor Soontjes
Cand te afli pe cea mai inalta treapta a sportului de porumbei este destul de greu sa gasesti porumbei compatibili cu ai tai pentru a-ti intari porumbaria, sau macar sa pastrezi acelasi nivel “superior”. Si totusi, din cand in cand, intariri noi sunt aduse pentru a ramane la acest nivel. O “conditio sine qua non” pentru a reusi sa ramai in top pentru atat de mult timp. Nu i-a scapat atentiei lui Pros ca la un moment Jos Soontjes a detinut cei mai rapizi porumbei din Belgia in porumbaria sa, cuplul-minune de crescatori Late Tom x Geschelpt Verherstraeten avand merite la existenta a numerosi campioni. Cu mult inaintea altor experti, Pros s-a dus in Wommelgem sa-l viziteze pe Jos Soontjes. Pros a cumparat 15 pui ai cuplului-minune, dar si alti pui ai celor mai buni concurenti si crescatori ai coloniei lui Jos Soontjes. La fiecare 30-40 ani tineri parasesc Wommelgem pentru Kremt… Pros a cumparat in total 200-250, i-a testat unul cate unul si i-a selectat riguros. Inceputul porumbeilor Soontjes a fost o “injectie de aur”! Chiar daca Pros era deja in top, porumbeii Soontjes l-au ridicat chiar si mai mult. Performantele coloniei Pros Roosen au devenit formidabile, acesta neavand rival. O noua era avea sa inceapa, 2 super-porumbei au vazut lumina zilei, Computer I 903/82 si Computer II 876/85, frati vitregi proveniti din acelasi tata, Tom. Acestia i-au dat lui Pros faima eterna. Putem spune ca Pros Roosen a dat porumbeilor Soontje o aura mondiala?

– The “Computer I”: became Ace pigeon KBDB, Ace pigeon B.D.S., won 9 x 1° Prizes (without doubles) and 20 x in the ‘first 3 prizes’ in the period 1983-1985.
– The “Computer II”:

1° Prov Ace pigeon Sprint KBDB ’89
2nd Prov Ace pigeon Sprint KBDB ’88
5° Nat. Ace pigeon Sprint KBDB ’89
6° Prov Ace pigeon Sprint KBDB ’90 Pigeons with unbelievable results, with which Pros made short work of the competition.

 

Cei “3 muschetari din Kermt”

O noua generatie de “super concurenti” and “porumbei crescatori de aur” a vazut lumina zilei… Pros Roosen pur si simplu nu avea rival. Supercrack 327 si Computer I si II, sau cei “3 muschetari din Kermt” au asigurat o generatie de urmasi care a tinut sportul de porumbei in contol pentru ani si ani. Haideti sa ilustram asta cu niste exemple:

– “Raket 684-84”: locul 1 B.D.S. ’87, fiu al lui “Computer I”. A devenit tatal lui Ace pigeon 953/88 si bunic al lui National 977/90
– “Ace pigeon 953/88”: fiu al lui “Raket” x “Dochter Supercrack 327” de 5 ori locul 1 (fara duble), si de 28 ori top 10 locul 1 provincialele de distanta medie KBDB Limburg ’91 locul 1 provincialele de distanta medie ‘LDS 2000’ in ’91
– “Computer II Junior 349/92”: fiu al lui “Computer II” care a castigat 84 de premii, incluzand 5 premii 1 (fara duble) si 56 locuri in top 10. S-a dovedit a fi foarte valoros ca si crescator, cuplat fiind cu Dochter Raket 157/91 a devenit tata a 2 porumbei fenomenali:

a. The “Orleans” 457/97, care a castigat:

Prov. Orleans 7.067 p.
Vervins 122 p.
2° Laon 797 p. Or in total 43 prizes including 23 per 10.

– “Hond 010/89” : a fost probabil cel mai bun crescator al acestei generatii noi, fiu al lui Computer II 876/85 x Zus Raket 101/86. El a devenit tata a serii intregi de porumbei de top, incluzand: Olympiade 321/90, Magic Star 199/91 (locul 1 la nationalele de distanta medie ’94 – Jaak Konincx), Admiraal 200/91, Blue King 201/91, Blue Hope 206-91, Blue Arrow 001/92, Super Magic 388/92, Broer Olympiad 157/93, Tamme Hond 460/97 etc… pe scurt, unul la o mie!

– “Olympiade” 5328321/90: fiul lui “Hond 010/89” x “Schilderij 401/83” (sora lui “Supercrack 327”). Acest ‘porumbel minune’ a castigat:

Olympiad pigeon Middle distance – Cat Sport Las Palmas ’93
Ace pigeon Middle distance L.D.S. 2000 in ’92
2° Ace pigeon Middle distance L.D.S.2000 in ’91
2° Prov. Ace pigeon Middle distance KBDB Limburg ’92
6° Nat. Ace pigeon Middle distance KBDB ’92 Joint winner ‘World championship’ Versele-Laga
– The “Nationaal” 5335977/90: este fiul lui Bliksem 102/85 (provenit din sora lui Supercrack 327) si Limogeske 672/84 (locul 1 la provincialele si 3 la nationalele Limoges, locul 2 la provincialele La Souterraine). National are o lista impresionanta de premii:

Bourges nat. 9.759 p. 1
Orleans Prov 2.337 p. 1 (Prov. Fastest from 5.337 p)
Marne G.G. 2.778 p. 4
Chateauroux S-Nat 13.285 p. 6 ( reg. against 405 p)
He further won Marne 1.858 p 9, Orleans Prov 2.968 p 16, Vierzon Prov 3.733 p 33, Montargis 2.220 p 33… etc.

– “Reims” 52044002/97: este fiul lui Blauwe Slaets 003/92 (de 2 ori locul 1 la Dourdan) si Dochter Computer II 423/95, si a castigat urmatoarele premii:

Dourdan 1.268 p.
Toury 848 p.
Reims 798 p.
St.Witz 156 p.
Won in total 45 prizes including 32 per 10!

pros8reims

 

Desii porumbeii amintiti mai sus excelau in curse sprint si de distanta medie, Pros s-a descurcat bine si la distantele lungi, unde a tintit premiul cel mare la clasicul din Barcelona. El stia mai bine decat oricine ca pentru a reusi asta, porumbeilor sai trebuie sa le curga “sange Barcelona” prin vene. Deja avea cei mai buni porumbei in porumbaria lui, cu gene Fabiola, si studiand rezultatele internationale din sezonul precedent, s-a decis sa il viziteze pe Gebroeders Frenken in Weer, Olanda. Rezultatul a fost de asemenea unul bun, pentru ca a dus la aparitia unui nou super porumbel, Primus Inter Pares 339/90 (din Theelen x Frenken). Acest foarte puternic “porumbel Barcelona” a fost desemnat in 1996 “cel mai bun “porumbel Barcelona” belgian la cursele din 1992-1996! A castigat:

’92 Barcelona Nat. 11.399 p. 438
’93 Barcelona Nat. 13.343 p. 180
’94 Barcelona Nat. 11.214 p. 149 ’95 Barcelona Nat. 9.759 p. 306
’96 Barcelona Nat. 10.068 p. 830

De asemenea a castigat premii de top in Narbonne, Brive, Jarnac etc, si a fost cel mai bun in clasamentele “2 ani” si “3 ani”, centralizate de Bruges Barcelona Club, ceea ce automat l-a facut sa primeasca de 3 ori premiul 1 in “Gold pigeons Vleugelcompetitie” de la BBC! Pe scurt, un adevarat campion! Pros Roosen a fost de 4 ori pe podiumul Bruges Barcelona Club, pentru ca a castigat de asemenea locul 1 in clasamentul “2 ani” cu Halfzus Primus Interpares 5328339/90 in 2002. 

Acesta a castigat:

’01 Barcelona Nat. 13.161 p. 23
’02 Barcelona Nat. 13.021 p. 157

Cu acesti porumbei exceptionali, Pros Roosen a “terorizat” lumea porumbeilor din Limburg pentru aproape 20 de ani, in perioada 1982-2001. Porumbeii Pros Roosen erai aproape invincibili, si daca se gasea unul sa le puna probleme, de cele mai multe ori acesta avea gene Roosen de asemenea. Pros niciodata nu a participat cu o multime de porumbe. In curse de peste 400 km el obisnuia sa imbarce intre 1 si 4 porumbei, niciodata mai multi! Pros a inceput fiecare an cu 22 porumbei nou-nascuti si batrani, dintre care doar 10 ramaneau dupa cateva saptamani… adevaratele “superstaruri”! Acesta si-a organizat atat de bine porumbaria si a avut atat de mare grija de porumbeii sai, incat acestia dupa curse veneau acasa mai mult pentru el decat pentru femelele lor. Orice porumbel care voia sa aiba un loc in porumbaria sa era nevoit sa castige cel putin 3 premii 1! Foarte neobisnuit, nicio mirare ca Pros avea doar 4 cutii de crescut, care nici acestea nu erau ocupate toate. El prefera calitatea, nu cantitatea. Porumbeii care isi castigau un loc erau cei mai buni. El creste 12-15 tineri din acesti performeri de top in fiecare sezon. Pana in 2001, legendarii porumbei Soontjes ai lui Pros au monopolizat toate competitiile. Dominatia a fost atat de mare incat acesta si-a pierdut toti prietenii. Cand si-a dat seama ca situatia a devenit prea grava si nu acesta este beneficiul pe care il astepta de la cursele de porumbei, Pros a decis sa se retraga din cursele de sprint si distanta medie si sa se concentreze doar pe cele de distanta lunga de pana la 600 km. Toata lumea stia ca Pros are un suflet bun, si de aceea el a distribuit porumbeii de distanta scurta si medie prietenilor sai!

2001: Achizitionarea lui Chateauroux
O noua era avea sa inceapa, Pros cauta o noua provocare – sa straluceasca in cursele din Bourges pana in Limoges. A pornit la drum cu porumbeii Soontjes pentru cursele de distanta medie, dar si-a dat seama ca unii porumbei nu au avut o prestatie pe masura asteptarilor lui Pros. Acesta a cautat un nou crescator, care, imperechiat cu genele Soontjes, ar produce porumbei care sa fie la acelasi nivel ridicat cu care acesta este obisnuit la cursele de sprint si distanta medie. Usor de spus, greu de facut… dar totusi Pros si-a gasit porumbelul mult dorit, Antwerpenaar, ulterior denumit Chateauroux 6451510/92, pe care Pros l-a cumparat la licitatia publica Romain Schots 2001.
“Chateauroux” a castigat:

Chateauroux Lokaal 281 p. 1 Prov 4.080 p. 1 Semi-Nat 12.914 p. 4
Bourges Club 223 p. 1 FCW 6.317 p. 3 Nat. 18.657 p. 14
Orleans Club 44 p. 1 Gewest 1.221 p. 9
Vierzon Prov 3.733 p. 6

S-a dovedit a fi un crescator impresionant de asemenea, Pros imperechiandu-l cu cele mai bune 3 femele ale sale (toate cu gene Soontjes)
pros8BE92-6451510
Rezultatele au fost exceptionale:

1) 5204431/97 fiica lui Computer II Junior 349/92 (vedeti performantele mai jos) a fost imperechiata cu Chateaureux si asa a aparut:
“Tarzan” 5115302/03:

1) 5204431/97 daughter of the “Computer II Junior 349/92” (see above for performances) was coupled with the “Chateauroux” parent of:
The “Tarzan” 5115302/03
1° Nanteuil 511 p.
8° Nanteuil (Mid.Limburg) 3.311 p.
1° Bourges 301 p.
14° Nat Bourges 14.207 p.
1° Melun 237 p.
4° Melun (Mid.Limburg) 1.719 p.
1° Nanteuil 229 p.
2° Nanteuil (Mid.Limburg)2.270 p.
1° Bourges 110 p.
9° Nat.Bourges 9.893 p.

 

pros8BE03-5115302

 

The “418/03”: 1° Provincial Melun.
The “419/03” care a devenit mama super tanarului N & E.Didden.

2) “Klein Aske” 50257001/01 (nepoata lui “Computer II Junior”) x “Chateauroux” sunt parintii lui “Flits” 5065636/04 care a castigat:

1° Prov Melun 694 p. (fastest from 2.315 p.)
2° Nanteuil 2.334 p.
2° Vervins 1.607 p.
3° Nanteuil (Mid Limb) 4.103 p. ( reg against 365 p)
4° Nanteuil 910 p.
5° Melun 2.175 p.
8° Nat. Bourges 10.759 p. ( reg against 136 p)
11° Nanteuil 4.035 p.
22° Nanteuil 1.923 p.
24° Laon 1.458 p.
29° Prov La Ferte 2.325 pd. ( reg against 117 p.)
50° Vierzon 6.928 p.
The “Joker” 5065076/04: won 2 x 1° Prize and other top prizes such as 23° Prov. Orleans 7.272 p.
78° Nat. Bourges 16.500 p. in ’05
96° Nat. Bourges 10.182 p. in ’04

“Joker” 5065076/04: a castigat 2 x locul 1 si alte premii de top precum:
8° Nat. Bourges 16.500 p. in ’05
96° Nat. Bourges 10.182 p. in ’04

 

“Bourske” 5150456/00 a castigat :

4° Nat. Bourges 23.957 p. ’02 ( reg. against 491 p)
83° Nat. Bourges 16.119 p. ’01 ( reg. against 204 p)
6° La Ferté 1.312 p. ( reg 146 p)
7° Prov Vierzon 1.479 p.
31° Nat. Argenton 4.955 p.

Si de asemenea locul 15° Prov Orleans 1.773 p, 24° Melun 1.604 p (Mid. Limburg)… Imperechiata cu Chateauroux, ea l-a produs pe Wittikske Chateauroux, care la randul ei a devenit mama a super porumbelului Blauwen Prins 5065642/04
In concluzie, putem spune ca aproape toti crescatorii si concurentii din sporturile de porumbei din perioada 2002-2007 au la origine o combinatie a genelor Chateauroux x Soontjes.
2003: Super crescatorul Freddy (De Rauw-Sablon) vine in Kermt!

In foarte scurt timp Pros a vrut sa incerce provocarea Brive-Cahors si Orange. Aceste curse i se potrivesc foarte bine lui Superkweker Freddy 4407032/94, care a fost cumparat la licitatia De Rauw-Sablon de la finele lui 2003. El a fost crescut in porumbariile lui Freddy Vandenheede in Zingem, din cuplul Antigoon x ‘t Krijt! Ati observat ca Pros Roosen a avut mare succes cu achizitiile masculilor crescatori de top din diverse porumbarii? A reusit acest lucru cu Yzeren si Chateauroux de la Jef Vansweefeld, Fabiola de la Jef Carlens, Paternoster de la Jos Deno, si acum Super Breeder Freddy de la De Rauw-Sablon.

El este tata a:

– “Dromer” 4393519/99, porumbel de curse de top in porumbariile De Rauw-Sablon, cu urmatoarele rezultate:

’99 Bourges FCD 2.742 p. 59 Zone 17.622 p. 321 Nat 44.185 p. 503
’99 Argenton FCD 1.398 p. 101 Nat 22.151 p. 1798
’99 La Souterraine 1 Zone 4.974 p. 455 Nat 14.957 p. 1189
’99 La Souterraine 2 Zone 2.989 p. 104 Nat 9.061 p. 369
’00 Bourges FCD 1.245 p. 48 Prov 3.575 p. 93
’00 Chateauroux (3/6) FCD 1.016 p. 11 Intpro 6.832 p. 73
’00 Chateauroux (17/6)FCD 899 p. 6 Intpro 6.838 p. 141
’00 Argenton FCD 876 p. 4 (Club Prize against 339 p) Intpro 7.452 p. 15
’00 Limoges FCD 1.422 p. 7 Zone 8.715 p. 36 Nat. 23.550 p. 120
’01 Bourges 1 FCD 758 p. 6 Nat. 21.593 p. 108
’01 Chateauroux FCD 726 p. 44 Prov. 3.799 p. 193
’01 La Souterraine FCD 618 p. 27 Intpro 5.466 p. 371
’01 Limoges Derby FCD 429 p. 4 (Club 2°prize against 165 p after loft companion) Zone 2.950 p. 46 Nat. 8.882 p. 166
’01 Bourges 2 Zone 4.774 p. 38 (Club 1° prize against 146 p) Nat. 12.161 p. 84

“Dromer” a fost cumparat la licitatia De Rauw-Sablon de catre Gerard Koopman din Ermerveen, Olanda. El este bunicul locului 1 la nat din St Vincent 25.807p in 2007, si al lui Blue Ace 095/03 (locul 2 la nat de distanta lunga KBDB 2007) din porumbariile lui Erik Limbourg.

– “Mr Expensive” care este tatal locului 1 la nat din Orleans NPO 2007 impotriva a 9.670 porumbei, detinut de Gerard Koopman
– “Broer Dromer” care este tatal lui Lucky 77, locul 1 la nat de distanta lunga KBDB 2005, detinut de Erik Limbourg
– “Kastaar” 4393541 este fratele lui Dromer, reusind urmatoarele performante:

’99 La Souterraine Nat. 14.957 p. 18
’99 Bourges Nat. 44.185 p. 605
’00 Noyon Club 143 p. 1
’00 Chateauroux FCD 1.016 p. 51
’00 Chateauroux FCD 899 p. 74
’01 Limoges Nat. 8.882 p. 230
’01 Bourges Nat. 12.161 p. 310
’01 Toury 424 p. 13
’01 La Souterraine 618 p. 57
’02 Limoges Nat. 16.945 p. 196
’02 Bourges 1 Nat. 23.952 p. 1828
’02 Bourges 2 Nat. 11.689 p. 618
’03 Limoges Nat. 16.504 p 41 etc…
“Super breeder Freddy” a fost imperechiat cu urmatoarele femele de top in porumbariile din Kermt:

1) “Wittikske Chateauroux” 5241862/03 (fiica lui “Chateauroux”) si asa a aparut super porumbelul “Blauwen Prins” 5065642/04 care a castigat:

2° Prov. Vierzon 6.928 p. ’07
4° Nat. Bourges 12.754 p. ’05
11° Nat. Bourges 10.759 p. ’06

2) “Dochter 1° Nat Bourges” 5065272/02 (provenita din locul 1° Nat Bourges 9.759 p), nascandu-se Fantast 5100731/06, care a castigat ca si nou-nascut:

6° Laon 538 p.
12° Nanteuil 4.806 p.
19° Melun 1.832 p.
33° Prov Gien 5.031 p.

– “Geschelpte Vierzon” 5100716/0, locul 2 la prv din Vierzon 953 p.
– “Kleindochter Freddy” 5100715/06 (sora de cuib a lui “Geschelpte Vierzon”), castigatoare a:

97° Nat La Souterraine 18.953 p.
351° Nat Argenton 14.534 p.

Cu al sau “Super breeder Freddy”, Pros a continuat sa produca porumbei de top, imperechiandu-l cu genele Primus Inter Pares. Sunteti curiosi daca asta va avea un impact semnificativ la nationalele de distanta lunga?
pros8BE94-4407032

 

O noua provocare, care poate aduce, sa speram, o consolare pentru starea fizica a lui Pro, care dupa operatie avea sa fie limitat la scaunul cu rotile pentru tot restul vietii. Noi, si multi altii ca noi, suntem plini de admiratie pentru “dragostea de viata” si “entuziasmul” pe care acest om le-a transmis in sportul de porumbei, in ciuda obstacolelor grele prin care a trebuit sa treaca. Drumul catre porumbarie avea sa fie pavat in intregime, pentru ca Pros sa poata supraveghea porumbeii sai iubiti cu usurinta, porumbei care, in trecut, pe langa faima internationala i-au ofert si prietenie si un sentiment de placere pentru ca productia in prorpia porumbarie a fost mereu principalul obiectiv al lui Pros Roosen, insa acesta se bucura foarte mult si pentru rezultatele porumbeilor sale din alte crescatorii.
A beautiful path has been laid to his pigeon loft. Pros can go to the loft by himself and even into the loft so that he can observe everything....

pros8Dscf0219

 

Porumbarii celebre la nivel mondial

Porumbariile din Kermt sunt un bun exemplu al combinatiei ideale: spatiu (porumbariile au 4.20m adancime, cu un coridor spatios in fata compartimentelor), lumina, aerisire, si putini porumbei in fiecare compartiment. O oaza de pace, mult oxigen (pentru ca sunt putini porumbei). Aceasta a reprezentat o combinatie de clasa, realizata de un adevarat crescator de top, si a stat la baza seriei interminabile de victorii a lui in sportul de porumbei. Numarul de crescatori care au avut mare succes in sportul de porumbei cu genele Pros Roosen este impresionant. Pros si-a notat performantele reusite de-a lungul anilor, insa sunt atat de multe incat ne putem limita la doar cele mai importante, care ilustreaza cel mai bine imaginea coloniei Pros-Roosen – o porumbarie de top in lume!
O enumerare a titlurilor obtinute de Pros Roosen in cariera lui:

Gouden Duif van België (Golden pigeon from Belgium).
Superstar Middle distance (De Duif)
General National Champion from the Reisduif (twice)
General National Champion L.C.B.
National Bourges against 9.759 pigeons Olympiad pigeon Grand Canaries
World champion ‘Best Loft’ Versele Laga Many times General Champion Province Limburg KBDB
Many first Ace pigeons Province Limburg KBDB
4 x General Champion Hafo Middle-Limburg (from 31 associations) in 7 years
Multiple Ace pigeon classifications National KBDB
Primus Inter Pares Barcelona (B.B.C.) ’96-> best Barcelona racer over 5 years Barcelona
in the ‘3-year old classification’ (B.B.C.) (Pros has won twice)
in the ‘2-year old classification’ (B.B.C.) ’02
General National Champion Belgische Duivensport (Belgian Pigeon sport)
General National Champion Middle distance (Belgische Duivensport)

Rezultate la nivel national Bourges ’81: 

6° Nat. Bourges 6.024 old pigeons (with 5013284/79), also Prov 1.007 pigeons
’91: 18° Nat. Bourges 14.873 Yearlings (with 5328321/90), also Prov 1.426 pigeons
’93: Nat. Bourges 9.759 old pigeons (with 5335977/90), of course Prov 1.210 pigeons
’98: Prov Bourges 2.167 Yearlings (with 5204432/97), national result missing
’01: 83° Nat. Bourges 16.119 Yearlings (with 5150456/00)
’02: 4° Nat. Bourges 23.957 Old pigeons (with 5150456/00)
’03: 78° Nat. Bourges 16.500 Yearlings (with 5065076/02)
’04: 14° Nat. Bourges 14.207 Yearlings (with 5115302/03)
’04: 75° Nat. Bourges 10.182 Old pigeons (with 5065145/02)
’04: 87° Nat. Bourges 14.207 Yearlings (with 5115401/03)
’04: 96° Nat. Bourges 10.182 Old pigeons (with 5065076/02)
’05: 4° Nat. Bourges 12.755 Yearlings (with 5065642/03)
’05: 9° Nat. Bourges 9.893 Old pigeons (with 5115302/03)
’05: 71° Nat. Bourges 9.893 Old pigeons (with 5115469/03)
’06: 8° Nat. Bourges 10.759 Old pigeons (with 5065636/04)
’06: 11° Nat. Bourges 10.759 Old pigeons (with 5065642/04)
’07: 12° Nat. Bourges 11.933 Old pigeons (with 5133416/05)

 

O selectie a listei spectaculoase de performante:

– locul 1 la nationalele de distanta medie KBDB 2005 al lui Thibaut-Boons, Sombrette (mama este 100% Pros Roosen)
– locul 1 la nationalele de distanta medie KBDB 1994 al lui Jaak Koninckz, Zonhoven (tatal este 100% Pros Roosen)
– Iwata: a fost in 5 ani de 3 ori campion national al Japoniei. Colonia sa este alcatuita in mare parte din genele Pros Roosen
– Rik Custers, Meeuwen: “Super 36 Pros” are 10 locuri 1 si este 100% Pros-Roosen
– Dr Eckart Pestner (G) a castigat cu porumbei 100% Pros-Roosen in 4 saptamani: locul 1 9.272 p, locul 1 din 7.732 p, locul 2 din 6.118 p
– Udo Heyer (G) a castigat cu Charlienne intr-un an de 11 ori top 19, dintr-o medie de 1.600 p. Charlienne a fost “cel mai bun porumbel german” intre 1975-1991, si a avut 25% gene Roosen – linia Supercrack 327.
– Jos Thoné locul 1 in estul si centrul Belgiei, 2007, mama este 100% Pros Roosen via Supercrack 327 + Computer
– Guido Rego, Spalbeek a castigat 1° One Loft race China 2007 cu un urmas al liniei “Chateauroux”!
– Guisson-Van Brabant, Kuringen a castigat 1° Prov distanta medie KBDB cu un porumbel 50% Roosen
– Jean Kuyks, Kozen a castigat 1° Prov Beziers cu un 50% P.Roosen.
– Armand Schoolmeesters, Spalbeek a castigat 1° Nat Argenton impotriva a 22.000 porumbei cu un 50% P.Roosen.
– Van Looy-Somers a castigat 1° Nat Champion KBDB porumbei tineri. Locul 2 a fost de asemenea un porumbel 50% Roosen
– Guido Nickmans, a castigat locul 3° distanta medie KBDB, locul 4 la W.K. Versele Laga (100% Roosen), linia Supercrack 327.
– Louis Craps, Diegem locul 3 la nat Bourges (50% Roosen)
– Herbots Gebr, Halle Booienhoven provenit din linia Zus Supercrack 327, nu mai putin de 14 titluri nationale si internationale
– Hermans-Hoekstra, (NL) a castigat cu Fenomeentje locul 1 la nat din Olanda, avand de asemenea o parte din genele Supercrack 327
– Jan Jamnik (D) locul 1 Internat Marseille, si are atat din partea mamei cat si a tatalui pedigree Roosen (via Gebr. Herbots)
– Josy Rouffa, Membruggen locurile 1 si 2 la prov Limoges si 7 si 8 la nat Limoges, impotriva a 17.469 porumbei
– R.Tonski (D) castigator a locurilor 1, 2 si 3 impotriva a 25.822 p. cu ai sai porumbei Roosen!
– Jacky Vonckers, Winterslag locul 1 la Prov Orleans 28.750 cu porumbei 100% Roosen
– Ludo Mortelmans, Zepperen locul 1 la semi-nationalele Montlucon 6.890 p. (50% Roosen)
– Appelmans-din Brabant, Alken locul 1 la prov St Witz 4.356 p (50% Roosen)
– Geert & Clara Philips, Grembergen locul 1° Nat Bourges 14.773 p. cu pedigriul Supercrack 327
– Leon Jacobs, Tremalo locul 1 la semi-nat Chateauroux 14.138 p
– Jaak Koninckx, Zonhoven locul 1° Prov Bourges 5.646 p. ( 50% Computer-Soontjes P.Roosen.)
– Cyrille Cams, Spalbeek locul 6° Nat Barcelona 11.802 p ’06 si 287° Nat Barcelona 12.245 p ’04 cu genele Primus Interpares
– Pedro Lopes, Portugal locul 1° Prov 4.015 p, si 1° Prov 4.989 p cu 75% Soontjes gene P.Roosen.
– H & H. Verschueren, Zingem au castigat cu Pros locul 1 la nat Argenton, care este un porumbel direct Pros-Roosen.
– Mark Bollen, St.Lambrechts Herk, al sau “F 16” a reusit 17 locuri 1 cu un porumbel 100% Roosen
– Geert Schepers, Zolder locul 1° Nat Bourges 12.766 nou-nascuti si cel mai rapid dintre 55.386 porumbei (50% Roosen)
– Theo Corthouts, Tessenderlo locul 1 nat Limoges 10.291 p. + locul 2 semi-nat Argenton 8.095 p cu acelasi porumbel, 50% gene Supercrack 327
– Hugo Vlaeminck, Rupelmonde a castigat cu Kleinzoon Hond 35 premii din 36 imbarcari si porumbelul sau a reusit 3 ani la rand sa fie numit locul 1, 2 respectiv 1 intre porumbeii de top (50% Roosen)
– Jos Deno, Leefdaal locul 1 prov Limoges 1.253 p (25% Roosen)
– Albert Willems, Eisden locul 1° Semi-Nat Jarnac 6.856 p. (25% gene Primus Interpares)
– Robert Vernyns, Kermt locul 1° Prov Orleans 2.588 p, 1° Prov Orleans 2.827 p si 2° prov distanta medie KBDB (50% Roosen)
– N& E.Didden, Neeroeteren locul 7° Nat 11.278 p si 38° Nat 23.078 p (cu acelasi porumbel), 50% gene Chateauroux
– Geladi Rene, Stokrooie locul 1° Prov Orleans 4.011 p. si cel mai rapid dintre 19.000 p (gene Supercrack 327)
– Hugo Bogaerts, Kuringen locul 1° Prov Dax 498 p, si 2° Prov Perpignan 1.063 p. (mama este 100% Fabiola P.Roosen).
– Jean Brabant, Kuringen locul 1° Prov Chateauroux 1.877 p (100% Roosen)
– K.H. Schneider (D) locul 1° Nat. Barcelona 3.579 p si 8° Internat 24.947 p (linia Supercrack 327).
– Fresson-Appeltans, Cors op Leeuw locul 1° Prov Orleans 15.000 p. (50% Roosen)
– Mantels & Zn, Lummen locul 1° Prov distanta medie KBDB (50% Roosen)
– Guido Rego, Spalbeek a castigat cu Gentleman locul 3 la Chateauroux 9.432p, locul 3 la Vierzon 2.605p, locul 28 la Montlucon 7.381p
De necrezut!!!

Si asta este doar un rezumat concis al acestor performante! Cine altcineva, oriunde in lume, se poate mandri cu o asemenea lista? Ar fi foarte mult de cautat…

 

Porumbei de top Pros Roosen – Kermt

pros8BE04-5065636
pros8BE04-5065642
pros8BE05-5133405
pros8BE05-5133406
pros8BE05-5133416
pros8BE05-5213962
pros8BE05-5220482
pros8BE06-5100715
pros8BE06-5100731
pros8BE07-5193905

pros8Dscf0121