In prima parte a raportului nostru am discutat situatia actuala in crescatoriile Koopman: am vorbit despre realizarile familiei sale de porumbei si despre originile celor mai buni porumbei de curse din aceasta rasa unica de porumbei. Astazi, as dori sa obtineti o bucatica din omul din spatele acestei echipe: crescatorul idealist Gerard Koopman.

duiven_het_blijft_boeien-650x477Am avut o conversatie lunga cu Gerard despre asta:

Gerard, Crescatorii de porumbei vorbesc foarte mult despre motivatie. Motivatia este importanta nu numai pentru porumbeii, dar si pentru crescatorul lor. Hai sa vorbim despre motivarea crescatorului. Cum ati reusit sa efectuati la un nivel de top si sa te concentrezi pe toate cursele importante si concursuri sezon dupa sezon?

Ei bine, asta sunt eu! De asemenea, este rezultatul dragostei mele pentru animal, pentru porumbel. Relatia dintre om si animal joaca un rol-cheie! Starea mentala a fiintei umane, crescatorul si jucatorul, este important, de asemenea. In cazul in care crescatorul este sanatos si nu are probleme in viata, el va fi fericit si multumit. Aceasta este una dintre principalele cerinte pentru un sezon de curse de porumbei de succes. Daca va confruntati cu probleme, de exemplu, o boala sau dificultati maritale vei avea, probabil, probleme in porumbarie, daca iti place sau nu. Gasesc motivatie noua in timpul sarbatorilor de iarna. In timpul calatoriilor mele ajung sa cunosc oameni din intreaga lume, atat crescatori cat si oameni de afaceri, cu toate tipurile de caractere. Trebuie sa spun ca fiecare persoana pe care am intalnit-o datorita sportului nostru, care se bazeaza pe iubirea de animale, a meritat  de a o cunoaste! Imi place sa calatoresc si imi permite sa imi reincarc bateriile dupa un sezon epuizant.


Porumbeii nu vor  inceta sa ne uimeasca

Se pare a fi in natura mea. Daca sunteti un castigator care nu-i place sa piarda, dar nu ai nici o problema in a felicita adversarul cu o mare performanta, s-ar putea sa devi un mare campion intr-o zi. Tu ar trebui sa pastrezi in minte, de asemenea, faptul ca campioni pot juca cu porumbeii, daca acestia sunt toleranti si respectuoasi fata adversarii lor. Fiecare crescator care este implicat in sportul nostru in aceste zile este de fapt un castigator. Fiecare dintre ei merita respectul nostru! Cred ca ar trebui sa fie, de asemenea un visator. Visele noastre ne stimuleaza si ne ajuta sa stabilim noi obiective. Se intampla de mai multe ori: atunci cand iei unul dintre porumbei tai, uneori mintea ta incepe sa rataceasca: vezi o mare pasare cu un penaj perfect si origini excelente si dintr-o data credeti ca aceasta pasare va deveni un campion! Ei bine, unele vise devin realitate! Asta imi aminteste de Jose De Cauwer, un fost ciclist belgian, care a spus odata: visele cresc motivatia ta.

Acestea sunt lucrurile care ma tin motivat. in partea de sus am o echipa magnifica pe care ma pot baza intotdeauna . Nu trebuie sa-mi fac griji  despre porumbeii mei iubiti, atunci cand eu sunt in vacanta in timpul iernii. Membrii echipei noastre au grija de porumbei ca si cum ar propriile pasari! Cand ma intorc acasa nu pot astepta sa-mi vad porumbeii din nou. Sunt nebun in legatura cu porumbeii mei si sunt foarte motivat!

Gerard and his father Cornelis in front of their breeders' aviary in New Amsterdam

Gerard and his father Cornelis in front of their breeders’ aviary in New Amsterdam


Sa discutma despre motivatia porumbeilor, care cred ca este legata de caracterul porumbelului in sine. Porumbei de top, nu au nevoie de o stimulare suplimentara, ei doresc doar sa se intoarca acasa cat mai curand posibil; acest lucru este in instinctul lor. Noi nu experimenta cu asta. De fapt, avem atat de multi porumbei care sunt imbarcati in curse la care ar fi imposibil de a motiva fiecare porumbel in parte. Desigur, vom incerca sa pastram lucrurile interesante pentru ei, de exemplu, aratand partenerul lor. Inca nu cred cu adevarat in astfel de metode. Un porumbel talentat va deveni in cele din urma un mare participant la curse, dar nu poti transforma un porumbel mediu intr-un campion.

Asta imi aminteste de cativa ani in urma, cand am avut unele dintre cele mai bune sezoane ale noastre vreodata. Imi amintesc ca nu am aratat partenerul si nu am folosit alta metoda de a motiva porumbeii nostri in aceste sezoane. Cred ca porumbeii se pastreze motivati si mediul lor joaca un rol important aici. Este porumbelul hranit in mod regulat? Este el sau ea in situatii stresante cu alti porumbei din timp in timp? Este porumbelul dumneavoastra unul dintre pasarile dominante in porumbarie? Se simte in largul lui in mediul sau? Acest lucru este ceva ce un crescator trebuie sa fie cu ochii pe! Pentru a incheia, exista, desigur, o regula de baza care spune: porumbeii de mare clasa sunt intotdeauna motivati!

Gerard chasing the chickens

Gerard chasing the chickens

Gerard, porumbaria dumneavoastra. este, desigur, inconjurata de zvonuri despre modul in care porumbeii sunt ingrijiti. Ai secrete?

Da, ne-am dezvoltat un sistem special, dar nu este deloc un secret. In caz contrar, nu am permis familiei Byers a aduce toate intr-un amestec pe piata, din care ne compunem.

Jules Rijckaert, un vechi prieten de-al meu si unul dintre cei mai buni profesori ai mei, mi-a spus acum 30 de ani ca porumbeii de curse de inalta clasa au nevoie de mai mult decat de cereale si apa. Porumbeii lui au facut intotdeauna acest lucru clar pentru el, atunci cand au ajuns acasa dupa o cursa complet epuizati, cu ciocul si picioare murdare. Ei au nevoie de proteine ​​animale. Atunci am inceput hranirea lor cu niste branza, la sfatul lui Jules. Desigur, a luat ceva timp sa tai branza in bucati. Nu ar fi fost mult mai convenabil sa-l puna intr-un blender? Din pacate, branza este prea grasa pentru asta, totul s-ar lipi. Ne-am decis sa adaugam alune si acest lucru a facut ca lucrurile sa fie mult mai usoare. A fost foarte usor pentru a amesteca acest amestec si porumbeii au fost mandrii de ea, de asemenea. De ce am adauga unele grasimi de oi de asemenea? Ei bine, am vandut o multime din aceasta grasime in magazinul nostru, mai ales pentru persoanele cu caini. Aceasta grasime da cainilor o piele stralucitoare si le protejeaza de mancarimi, probabil deoarece compenseaza pentru lipsa de vitamine sau minerale. Nu am nici o idee, dar a fost cu siguranta util. Drojdie de bere cu grasime de oaie: a fost o imbunatatire in noua din zece cazuri.

Got it!

Got it!

In 1997 am primit o vizita din Taiwan, pentru prima data. Acesta a fost momentul in care bine cunoscutul Beatrixdoffer nu mai crestea bine. Acest crescator din Taiwan ne-a promis ca ne trimite reteta pentru un amestec care ar pune porumbel nostru pe sine din nou. Grasime de oaie a fost pe lista lui, de asemenea. Acest lucru a fost un motiv suficient pentru mine de a utiliza propriul amestec de branza si arahide un pic mai mult. Grasime de oaie este relativ ieftina si are o influenta pozitiva asupra porumbeilor noastri. Aceasta este compozitia amestecului nostru: 60% arahide, 30% branza si 10% grasime de oaie.

Crescatorii care considera acest amestec prea complicat sau impracticabil pot achizitiona oricand Goldcorp, un amestec pe care l-am dezvoltat noi. Desigur timpul nu sta pe loc: intre timp amestecul nostru Goldcorp a devenit unul dintre elementele din actuala Koopman intr-un singur amestec de familie Beyers.

Aceasta este din ce Goldcorn este format:
Acesta contine, proteine ​​animale grase cu caracteristici unice; ulei de floarea soarelui, ulei de in si ulei de arahide care ofere acid gras Omega; grasimi animale, cum ar fi galbenusul de ou, branza si lapte sa le dea energia suplimentara de care au nevoie. Germeni de grau si vitamina E furnizeaza oxigen, care imbunatateste rezistenta. Lucerna, beta-caroten, algele si drojdie de bere furnizeaza complexul de vitamine B necesare si enzime esentiale. Un alt element esential pentru a fi  mare in fitness este vitamina A, K si E si de asemenea minerale, aminoacizi si oligoelemente. Lecitina transporta grasime prin corp si prebiotic imbunatateste flora intestinale, care are o influenta pozitiva asupra sanatatii porumbelului! Faina de soia si faina de arahide furnizeaza energie suplimentara pentru zboruri mai exigente. Amestecul nostru contine, de asemenea, astfel de vitamine precum K3, complexul B, C, A, D3, E etc. De fapt o bucata buna de sfaturi de la profesorul nostru Jules au pus dezvoltarea acestui produs in miscare. Aceasta dezvoltare nu a ajuns inca la final, dar este deja o piatra de hotar atunci cand vine vorba de a ingriji de porumbeii tai.

Gerard and his Goldcorn

Gerard and his Goldcorn

Cu toate intr-un amestec am dezvoltat un amestec care poate fi folosit pe tot parcursul anului. Puteti adauga, de asemenea, niste orz si niste nedecorticat de cursa, daca doriti. Sper ca acest lucru face clar ca nu avem nici un secret: facem totul public. Vom incerca cu siguranta unele lucruri noi in anii urmatori. Daca ceva pare sa functioneze in bine, vom fi bucurosi sa-l impartaseasca cu alti crescatori!

Gerard, multumesc pentru furnizarea de informatii valoroase. Suntem siguri ca aveti o multime de povesti mai interesante de spus, dar am ajuns aproape la sfarsitul raportului nostru. Poate ai putea impartasi cateva sfaturi utile cu cititorii nostri?

Este un lucru pe care am invatat de la maestru Louis Van Loon, care a fost motto-ul meu de-a lungul carierei mele ca si crescator: niciodata nu ar trebui sa dai cele mai buni porumbei! In compartimentul de reproductie trebuie sa folositi doar porumbei care provin din familii bune, familii in care au crescuti deja mai multe campioni. Acest lucru imbunatateste semnificativ sansa de reproducere de porumbei de clasa de top! In plus, cred in metodele care vorbesc de la sine; lucruri pe care toata lumea le poate intelege si lucruri care s-au dovedit! Cursele de porumbei nu este ceva ce aveti nevoie de educatie. Eu nu sunt mandru de teoriile mari, complicate. Pe de alta parte, cum ar fi fratii crescatori Janssen, van Loon si Louis in ultimii douazeci de ani Günter Prange au castigat o multime de experienta a lungul anilor. Ei sunt pe calea cea buna si exista o multime de a invata de la ei! Acesti crescatori sunt pionieri adevarati in sportul nostru. Ei sunt mereu in cautarea unor noi metode de a creste calitatea porumbeilor lor si a imbunatati performanta lor! Inca vor plati intotdeauna atentie la natura animalului si pot arata aproape in interiorul mintii porumbelului! Am nevoie de curse pentru a afla mai multe despre calitatile unui porumbel!

The Koopman family on a visit with the Janssen brothers

The Koopman family on a visit with the Janssen brothers

Cand am adaugat noi porumbei  familiei mele mereu ma uit pentru porumbei care provin din crescatori mari si vreau sa fie crescuti din cel mai bun cuplu. Este la fel de simplu ca asta. Aceste intariri au doi sau trei ani pentru a dovedi valoarea lor ca porumbei de reproducere buni. In cazul in care nu reusesc sa creasca un campion in aceasta perioada de timp elimin porumbelul si descendentii sai din porumbarie. Un porumbel trebuie sa demonstreze ca este un campion, dar o realizare nu este de ajuns pentru mine. Aceasta poate dura cativa ani inainte sa fiu convins despre calitatile unei pasari. A fost nevoie de un an intreg pentru Kleine Dirk sa ma convinga ca el a fost un porumbel excelent.

Ai nevoie de o idee buna, poate chiar o filozofie, si trebuie doar sa mergi pentru ea. Nu te descuraja, in ciuda ghinionului. Fiecare crescator are de a face cu obstacole mai devreme sau mai tarziu, nu exista vreo ruta ocolitoare.

Acest lucru a fost partea a doua in trilogia Koopman. Al treilea raport se va concentra pe referintele crescatoriei Koopman. Vom discuta despre unele dintre crescatorii care au avut succese cu rasa Koopman!

nl-2010-5011833_jerson

Masculul NL10-5011833, numit “Jerson”, reprezinta Olanda la categoria sport la Olimpiada de la Nitra (Slovacia) 2013. Aceasta este al treilea porumbel pentru Olanda in categoria de lunga distanta (C).