Este dificil sa scrii ceva nou despre Gaby Vandenabeele, ceva ce nimeni altcineva nu stie. Porumbeii sai sunt parte din istoria sportului de porumbei belgian. Numele celor mai buni crescatori ai sai, ca Kleinen sau Wittenbuik, sunt cunoscute peste tot in lume. Cine nu ar vrea sa aiba pui din acesti super porumbei? Multe sunt spuse si scrise despre acesti masculi; s-au facut pana si filme despre ei.

vandenabeele_gaby_op_bankje_rang1_01Exista ceva care nu a fost inca spus despre porumbeii lui Gaby Vandenabeele ? Chiar nu imi pot imagina… nu exista secrete in Dentergem, exista doar porumbei extraordinari. Vorbind cu numerosi experti in porumbei am descoperit ca toti sunt foarte curiosi cum este posibil sa cladesti o asemenea colonie de succes… Probabil cea mai buna colonie a Belgiei! Si a lumii? Louis Janssen devine foarte batran… ultimul frate a faimoasei dinastii Janssen. In opinia mea, lumea este gata pentru o noua legenda, si numele acesteia este Gaby Vandenabeele…


Vremea lui “Kleinen”

kleinen

Casa familiei Vandenabeele a fost construita in 1977, cu o porumbarie in spatele acesteia. Primii porumbei care au fost adusi in noua porumbarie au fost adusi de catre tatal Gentiel, care de asemenea a fost un expert de porumbei fantastic in West Flanders cand vine vorba de cursele de distanta medie. Gentiel a constuit bazele porumbariei in jurul faimoasei porumbarii Valere Desmet-Matthys (Nokere), Pol Bostyn (Moorslede) si Lucien Verstraete (Deinze). Deci porumbeii lui Gentiel au reprezentat de asemenea baza coloniei lui Gaby. 3 linii; Kleinen, Bijter si Groten au devenit pilonii succesului coloniei din Dentergem. Odata i-am numit pilonii de baza ai lui Gaby, dar, cum am explicat deja anterior, unii piloni pot fi mai influenti decat altii… Pe parcursul anilor a devenit clar ca linia lui Kleinen a fost cea mai puternica si de aceea cei mai multi urmasi au provenit din acest porumbel. Dar haideti sa aflam totul despre asta…

Kleinen , B 81-3238253, a fost porumbelul crescator numarul 1 pentru multi ani. El niciodata nu a vazut vreun cos, dar totusi a ajuns foarte repede in topul sportului de porumbei belgian. Gaby l-a crescutpe Kleinen insusi si norocul a fost de partea sa, cum se obisnuieste sa se spuna in acest sport. Tatal lui Kleinen, Zitterke, B80-4055428, a fost imprumutat lui Jozef Delodder din Zulte, dupa ce acesta a castigat primul loc in Orleans pe o vreme foarte calda si un vant puternic. Zitterke a apartinut de Gaby doar pentru putin timp, si in acele momente nu parea sa aiba o femela potrivita in echipa. Cele mai bune femele erau deja cuplate, si Gaby a decis astfel sa ii acorde o vizita bunului sau prieten Gilbert Van Parijs, care avea niste nou-nascuti foarte puternici in acele momente. Gilbert imediat i-a oferit lui Gaby pe Ameyeke B77-3064419, sa se imperecheze cu Zitterke. Ameyeke era una dintre cele mai bune femele ale lui.

Inca de tanar, acest porumbel zbura ca nimeni altul, si s-a dovedit a fi o femele crescatoare de exceptie. Deci, faimosul Kleinen a fost produsul cuplului Zitterke & Ameyeke. Kleinen si-a primit numele fiind un porumbel destul de nimic, dar ulterior a crescut la o dimensiune medie. Imperechiat cu Goed Jong 76 al tatalui Gentiel, Kleinen imediat a devenit tatal lui Picanol B82-3258240, un adevarat super-porumbel care a castigat locul 1 la provinciale ca si nou-nascut. Ulterior, el a dovedit ca poate sa aiba grija foarte bine de urmasii lui. Una dintre cele mai bune fiice ale lui a fost Sissi, B88-3206088, care a devenit femela de baza a porumbariei faimosului expert olandez Ad Schaerlaeckens…

National2002-GabyGabyhokken

(Informatii despre porumbarii: toate porumbariile sunt facute din lemn, 4 porumbarii sunt pentru vaduvi, 2 care gazduiesc 12 porumbei si 2 care gazduiesc 16 porumbei. O porumbarie este de dimensiunile 2.40m x 1.80m. Sunt 3 porumbarii pentru tineri si dimensiunea acestora este de 3m x 2.40 m. Apoi exista o porumbarie de crescatori si o porumbarie de cupluri care se ocupa cu cresterea tinerilor. Porumbariile de crescatori sunt de dimensiuni mai mari, porumbeii avand o libertate mare pentru a ii ajuta pe tineri in conditii bune. Vaduvii si femelele libere stau separat in porumbariile de afara. Exista de asemenea porumbarii deschise unde pot fi gazduiti porumbeii care nu sunt utilizati in momentul respectiv)

De asemenea Fideel B83-3105147 (poza mai jos), este fiul cuplului Zitterke x Ameyeke. El a fost un ajutor important la construirea faimei din Dentergem. Printre premiile obtinute, acesta a castigat locul 2 la nationalele din Limoges impotriva a 6.911 porumbei. Fiu al lui The Fideel, Schone Fideel, B86-3043047, este tatal lui Blauwe Fideel, B93-3050068, care a castigat locul 1 la nationalele din Brive (661 km) impotriva a 4.719 porumbei vechi si 3.970 porumbei de 2 ani.

fideel

Numarul urmasilor de succes ai lui Kleinen devine mai mare de la an la an. El a reusit sa devina tata a multi super-porumbei, cu diferite femele. Starul anului 1988 a fost fara indoiala Wittenbuik, B88-3206112 (poza mai jos), cand acesta a fost cuplat cu Flicka. Dupa o cariera impresionanta ca vaduv, el s-a mutat in sectia de crescatori in 1992. Lui Gaby nu ii va parea niciodata rau pentru ca a luat aceasta decizie. Totusi, as vrea sa continuam sa vorbim inca putin despre Kleinen, care a produs mascul dupa mascul. Nume ca Dokus, Stier, Turbo, Bambino, Wolfgang, Parel etc. – toti fii ai lui Kleinen – ne aduc aminte de cele mai bune rezultate posibile si de asemenea atesta calitatile impresionante de crescator ale acestuia. Era primavara lui 1995 cand acest fantastic Kleinen a murit, si a lasat un gol in sectia de crescatori…

wittenbuik

Cu toate acestea, spatiul gol ramas avea sa fie umplut in curand cu fiul lui Wittenbuil. Foarte curand s-a dovedit ca acest mascul avea calitati de crescator chiar mai bune decat faimosul sau tata. Cu ajutorul multor femele, acest mascul a ajutat la aparitia multor porumbei de super clasa! Fii si fiice al acestui mascul grozav s-au clasat foarte bine la curse, si nu numai in Dentergem. Dar in acest moment, cariera lui Wittenbuik se termina de asemenea… el are 14 ani si nimeni nu stie inca cine va fi urmatorul super-porumbel al coloniei Vandenabeele. Unii dintre fiii lui si-au dovedit abilitatile dar nu avea sa fie un fiu, ci un nepot care sa preia stafeta. Timpul le va lamuri pe toate! Poate Bliksem (poza mai jos)? El este nepotul lui Wittenbuik, un porumbel fantastic!

bliksem


5 victorii nationale si 62 victorii provinciale!

Nu este grozav cand poti arata lumii intregi un asemenea rezultat – 5 victorii nationale si 62 provinciale intr-o perioada de 14 ani (1988-2003)? Normal, ai nevoie si de putin noroc pentru asta. Exact cum s-a intamplat in 1995, un an fantastic cu 3 victorii nationale si 12 provinciale. Este foarte greu sa crezi ca aceste super-rezultate for fi vreodata batute. Totusi, rezultatele din 1995 nu pot fi considerate o masura de judecata a sezoanelor ulterioare. Gaby nu trebuie sa ajunga la concluzia ca nu mai este la fel de bun doar pentru ca numari victoriilor nu mai este acelasi.

Unii dintre superstarurile ultimilor ani din sectia de vaduvi trebuie sa fie Jonge Kadet B98-3158024 (poza mai jos) si Bliksem B98-3158062. Jonge Kadet a convins cu cateva premii de top, iar cel mai bun dintre acestea a fost locul 1 la interprovincialele din Chateauroux (479 km) impotriva a 8.214 nou-nascuti. Bliksem, nepotul lui Wittenbuik, a avut un super-sezon in 2000. El a reusit sa castige mai multe premii top 5 si pe 16/07/2000 a obtinut victoria la interprovincialele din Poitiers impotriva a 1.488 porumbei (538 km). Cu aceste rezultate, Bliksem putea deveni campion national de distanta medie, dar Gaby a ales ca acesta sa participe in Perigeux impotriva a 1.119 porumbei in loc de Bourges, pe 30/07/2000. In acest weekend are loc singura cursa din Bourges care teremina porumbeii de top. Nu exista alte optiune. Chiar daca este castigatorul moral, Bliksem a reusit cel mai mic coeficient in acel moment. Tatal lui Bliksem este fiul lui Wittenbuik, Kolonel, si acesta are la randul sau alti urmasi.

jongekadet

SUCCES DE ASEMENEA IN AFARA GRANITELOR BELGIENE
Porumbeii Vandenabeele sunt faimosi si isi doresc din ce in ce mai mult. Peste tot in lume unde sportul de porumbei este iubit (Germania, Olanda, Polonia, Danemarca, Anglia, Japonia, China, Taiwan si SUA), acesti porumbei Vandenabeele au succes… Singurul lucru de care acesti porumbei au nevoie este rabdarea, pentru ca ei cresc destul de greu (Cu toate acestea, in cursa Million Dollar Race 2003, primul porumbel belgian al lui Mr Silvere Toye era 100% un porumbel al lui Gaby Vandenabeele, care a participat acolo ca nou-nascut). Doar dupa a 2-a naparlire acestia ajung la potential maxim, devenind foarte foarte puternici.

Nu este posibil sa scrii toate rezultatele de top obtinute de porumbeii lui Gaby. Totusi, as vrea sa mentionez 1 sau 2 nume precum Tony Van Ravenstein din Xanten (Germania), deja campion in Germania. In urma cu cativa ani, in 1998, al sau X9878-95-827, un nepot al lui Wittenbuik, a obtinut locul 3 la nationalele din Germania, cu 961 puncte.

wittebuik


Witpen Wittenbuik, super-crescatorul lui Koen Minderhoud, un concurent de top in Olanda.

Nu foarte departe de Xanten, adica in Kleve, gasim combinatia Willi Linsen-Heinz Moll. Ascendentul lor este Don Juan, B94-3237031, fiu al lui Klein Blauwke, sora a lui Kleinen. Don Juan, a nu fi confundat cu Don Juan al lui Gaby, nu numai ca zbura incredibil dar s-a dovedit sa aiba un rol foarte important si ca si crescator. Fiii sai au castigat numeroase premii, printre care multe clasari in top 10 in Kleve. Dar asta nu este tot! Willi Linsen il are de asemenea pe B97-3157285, fiu al lui Blauwe Fideel (B93-3050068) cu Zus Cinderella, care este o crescatoare excelenta. Cu o femela a lui Toni Ravenstein, acest fiu al lui Blauwe Fideel l-a crescut pe 02197-98-0693 care a castigat in Kleve 10 premii in 1999 si 12 premii in 2000. 693 a castigat locul 4 la nationalele din Germania in 2000 cu 950.55 puncte.

Koen Minderhoud din Westkappelle, Olanda, a obtinut de asemenea rezultate de top cu porumbeii lui Gaby. Este aproape de necrezut ca Koen a reusit sa castige aceste premii in regiunea sa, Kouderkerke, si sunt sigur ca va avea performante si mai bune aici. Ca multi altii, Koen si-a bazat colonia pe rasa lui Wittenbuik. Ordinea prezentarii a lui Ravenstein, Linsen-Moll si Minderhoud nu are nicio legatura cu calitatile lor de crescatori de porumbei. Ei sunt pur si simplu prezentati ca exemple de crescatori care au avut rezultate de succes cu porumbeii lui Gaby.

Din trecut in prezent…

Nu este usor sa gasesti material de calitate pentru imperecheri incrucisate pentru crescatori de porumbei cu asa mare succes. Cu siguranta va puteti imagina ca ceilalti porumbei trebuie sa fie foarte puternici pentru a imbunatati rasa sau chiar sa ramana la acelasi nivel cu cea Vandenabeele.