Marele maestru din Dentergem in West Flanders a reusit din nou un mare numar de performante grozave in 2013. Porumbeii lui au performat foarte bine si asta a rezultat in locul 1 la nationalele KBDB de distanta lunga pentru nou-nascuti in 2013! El adauga inca un titlu la lista sa admirabila de performante.

vandenabeele_fotoIncredibilii porumbei din Dentergem iau pauza la mijlocul lui August. Asta este o traditie la finalul sezonului de curse pentru porumbeii batrani ai lui Gaby, care incheie sezonul cu nationalele Argenton II. 2013 a fost un sezon magnific si porumbeii Vandenabeele se bucura de un moment de odihna acum; linistea dinaintea furtunii. Porumbeii vor fi pregatiti pentru un nou sezon la inceputul lui mai, si sunt foarte bine pregatiti pentru un start in forta. Acestia vor fi gata pentru inca un sezon glorios, cautand noi triumfuri si victorii spectaculoase.

O lista memorabila de performante si un numar imens de citatii in toata lumea

Este greu sa ne imaginam si sa descriem performantele porumbeilor lui Gaby din ultimii 30 ani. Aproape 100 victorii provinciale au fost reusite de catre porumbaria sa (94 sa fim mai exacti), precum si 6 victorii nationale. Tineti minte faptul ca asta nu include lista fara sfarsit de rezultate de top care au fost reusite de porumbeii Vandenabeele in alte porumbarii.

Parea pentru o perioada de timp ca Gaby nu va reusi o victorie importanta in 2013. El parea sa fie nevoie sa se multumeasca cu un numar impresionant de rezultate de top, incluzand cateva clasari in top 10 la competiti provinciale (de la locul 2 la 10). El a castigat destul de multe premii 1 dar nu a reusit o victorie cu adevarat importanta in 2013. Apoi, al sau Super Romeo a avut o prestatie exceptionala in finala nationala de distanta lunga din Tulle. S-a confruntat cu un vant din fata destul de puternic si o ruta dezavantajoasa dar a avut o zi incredibil de buna, castigand locul 1, un loc 2 la provinciale si un loc 4 la nationalele din Zona A impotriva a 2.209 nou-nascuti. Asta a rezultat in titlul de cel mai bun porumbel nou-nascut la cursele de distanta lunga din KBDB din 2013! O saptamana mai tarziu, in cursa de incheiere de la Argenton pentru nou-nascuti, sezonul a fost incheiat in mod splendid cu o victorie provinciala la categoria de nou-nascuti. A reprezentat o performanta excelenta dupa un sezon 2013 foarte bun.

Dar asta nu a fost tot: cum am spus, porumbeii Vandenabeele au castigat un numar imens de premii importante si victorii natonale in alte porumbarii de asemenea. Acestea sunt unele din victorile nationale reusite de porumbeii Vandenabeele in 2013:

– Nicolas Bascourt :

1st Nat Limoges 14,271 old birds

-Bert Van Den Berghe:

1st   Nat Agen (Bordeaux) 5,507 olds bird
2nd  Nat. Ace Pigeon Long Distance KBDB old birds
12th Nat. Ace Pigeon Longer Middle Distance old birds

-Joël Verschoot:

1st Nat Agen 5,283 yearlings
1st Nat Brive 8,331 old birds (ex aequo)
2nd General Champion of Belgium KBDB 2013

-Jacques Verschuere:

1st Nat La Souterraine 11,236 yearlings
1st Nat Brive 8,331 old birds (ex aequo)

-Dirk Moens:

1st Nat Bourges 13,588 yearlings (May 2013)

-Tony Lievens:

1st Nat Bourges 11,883 yearlings (July 2013)

Nu mai putin de 13 locuri 1 natinale in 2013 reusite de porumbeii cu gene Vandenabeele, incluzand J & G Mispalere (locul 1 la nationalele din Poitiers), Franky Appelmans (locul 1 la nationalele din Gueret), Ivan Vanvuchelen (locul 1 la nationalele din Tulle), Matthias Coel (locul 1 la nationalele din Argenton) si Albert Derwa (locul 1 la nationalele din Issousun). Asta reprezinta cu adevarat ceva! Aceste performante reflecta perfect faptul ca 2013 a fost un sezon spectaculos pentru porumbeii lui Gaby Vandenabeele.

vandenabeele_foto_kleinen

1976: startul unei povesti de succes

Avand sansa sa invete totul despre cursele de porumbei de la o varsta frageda este fara indoiala un avantaj. Gaby a invatat foarte multe de la tatal sau Gentie, care a fost de asemenea un mare campion. Cand a inceput singur, in 1976, Gaby avea deja multe cunostiinte despre acest sport si a avut mereu ocazia sa ii ceara sfatul tatalui sau. Asta l-a ajutat sa ajunga la un nivel ridica intr-un timp destul de scurt, initial in competitiile de sprint si cele de distanta medie,

Cariera sa impresionanta a inceput cand Gaby a imprumutat renumitul porumbel Zitterke de la Jozef Delodder. Gaby nu a putut gasi un partener bun pentru Zitterke imediat, si l-a imperechiat pana la urma cu fenomenala femela Ameyke, a bunului sau prieten Gilbert Van Parijs (Aarsele, BE). Gilbert a avut mare succes in regiune cu urmasii valoroasei sale femele, care a fost des imperechiata cu a lui Angouleme. In licitatia sa totala de la sfarsitul lui 1983, femela sa a fost transferata catre familia de porumbei Norman, unde a pus bazele unui numar impresionant de titluri nationale!

Aceasta femela a fost imperechiata cu Zitterke si astfel a crescut masculul numarul 1 al lui Gaby, Kleinen BE81-3238253, a carui urmasi au propulsat familia de porumbei Vandenabeele catre topurile nationale. Acestia au avut atat de mult succes incat cluburile vecine nu doreau sa participe in curse cu porumbeii Vandenabeele; acestia erau pur si simplu mult prea puternici! Asta a insemnat ca Gaby nu a avut alta alternativa decat sa isi mute atentia catre cursele provinciale si nationale. Campioni precum Picanol, Fideel, Turbo si normal fenomenalul Wittenbuik au fost toti fiii directi ai lui Kleinen si si-au dominat adversarii intr-un numar mare de curse!

vandenabeele_foto_wittenbuik

Fidel (locul 2 la nationalele din Limoges 1985 impotriva a 6.991 porumbei) a fost foarte aproape sa castige locul 1 dar prima victorie nationala a lui Gaby a fost obtinuta de porumbelul sau Rambo, care a castigat locul 1 la nationalele din Bourges 1988 impotriva a 13.116 porumbei, in sezonul in care faimosul Wittenbuik a fost nascut. Familia de porumbei Vandenabeele a inceput sa evolueze rapid si Gaby a devenit foarte repede un expert renumit international. Wittenbuik a fost exceptional atat ca si crescator cat si ca si concurent in curse! Povestea sa de succes a fost prezentata in presa in mod extensiv. El a fost al 2-lea porumbel ca importanta a familiei de porumbei Vandenabeele, dupa tatal sau si bunicul sau, legendarul Bliksem. Ei au fost porumbei talentati de o valoare incontestabila ai caror urmasi directi au jucat un rol cheie in multe porumbarii din toata lumea, facand rasa Vandenabeele una dintre cele mai succes familii de porumbei din lume.

vandenabeele_foto_bliksem

Rudy si Super Romeo

A durat ceva timp pana ce Gaby a gasit un nou super star in porumbaria lui. El a detinut cateva perechi excelente, dar Rudy BE06-3008003, fiu direct al lui Bliksem, a fost cel care s-a dovedit a fi urmatorul porumbel de top. El s-a alaturat echipei de crescatori dupa o cariera de succes ca si competitor in curse, castigand urmatoarele premii:

Argenton   2,401 p. 18
Bourges    1,279 p. 19
Argenton   5,134 p. 28
Tours      2,791 p. 76

Rudy, the new stock sire

Rudy, the new stock sire

Acesta s-a transformat rapid in noul porumbel crescator de baza, gata sa urmeze pasii mamei sale De Bliksem. Unul dintre urmasii exceptionali ai sai este fiul sau Super Romeo, castigator al locului 1 la nationalele KBDB 2013 de distanta lunga pentru nou-nascuti.

 Super Romeo, 1st Nat. Ace Pigeon Long Distance Yearlings KBDB 2013

Super Romeo, 1st Nat. Ace Pigeon Long Distance Yearlings KBDB 2013

Intre timp, Super Romeo s-a alaturat echipei de crescatori. Pe langa Rudy si fiul sau Super Romeo, porumbariile din Dentergem au gazduit alti cativa porumbei crescatori si porumbei de curse de succes. Ne-ar lua prea mult timp sa vorbim despre fiecare in parte; Benji si Lion King sunt doar 2 dintre multii porumbei de talie mondiala din aceasta porumbarie. Puteti arunca o privire asupra performantele lor dand click pe numele acestora.

Bazeaza-te pe rasa proprie, incrucisata cu alti porumbei talentati

Cand creea o noua rasa, Gaby se concentra mereu pe proprii sai campioni (liniile de porumbei ale lui Kleinen, Wittenbuik, Bliksem, Rudy, Super Romeo si altii) sa il ajute sa creeze o noua echipa. El a reusit sa obtina maximum din genele sale de porumbei de succes care au excelat in curse in ultimii 30 ani. Cei mai mari crescatori ai lui sunt folositi pentru insamantare artificiala pentru a fertiliza cele mai bune femele, ajutandu-l pe Gaby sa creasca un numar impresionant de urmasi intr-o perioada scurta de timp

Gaby este un expert care niciodata nu sta degeaba; mereu cauta imbunatatiri la genele proprii si incearca sa fie cu un pas inainte oponentilor sai. De exemplu, el a crescut urmatorii porumbei:

  • Rita (femela lui Bliksem) si Kathy, 2 surori ale exceptionalului crescator Vital al lui Noel Lippens, un expert vecin
  • Florke a lui Jos & Jules Engels (dama lui Miche, locul 12 la nationalele de distanta medie-lunga KBDB 2013)
  • Super As, locul 2 la nationalele de distanta medie KBDB 2004 a lui Serre-Lapporte
  • Maurice, fiul lui Nasdaq (locul 1 la nationalele din Souillac a lui Maurice Casaert)
  • Mr. Bergerac, locul 1 la nationalele din Franta
  • Cativa porumbei tineri ai lui Champion, locul 2 la nationalele de distanta lunga KBDB 2005 pentru Chris Hebberecht (incluzand pe Dochter Champion 085/07, care este femela lui Spy: locul 2 la cursa One Million Dollar Sun City si femela lui Goliath: masculul care a obtinut locul 1 la nationalele din Bordeaux 2013 impotriva a 5.507 porumbei batrani pentru Bert Van Den Berghe
  • Luna a lui Norbert Ally
  • Broer Ballon a lui Kristiaan Hennes (masculul lui Benji)
  • Falco, un porumbel de clasa, concurent si crescator in Dentergem (provenit din rasa lui Eric Vermander)

El a folosit din nou de asemenea unele dintre genele proprii, de multe ori incrucisate cu alte perechi. Asa a fost cazul cu rasele lui Jan Hooymans (rasa lui Bliksem via Harry: locul 1 la nationalele de distanta lunga WHZB din Olanda si nepot al lui Bliksem), Jules Dhuyvetter (Alfred, locul 1 la nationalele din Brive), Nicolas Bascourt (locul 1 la nationalele din Limoges 2013), Rik Cools (provenit din rasa lui Cools-Blancke, din care provine si Rudy. El a fost crescut de perechea Bliksem x Kaatje, o sora a impresionantei femele Bieke a lui Cools-Blancke), Rudi Desaer, Geert Van Renterghem (Nicky, femela lui Super Romeo), Koen Minderhout etc.

“Nu” unei metode fara sens

Multi experti vor fi dezamagiti sa afle ca Gaby Vandenabeele nu are niciun secret caruia i se datoreaza lista impresionanta de performante realizate pe parcursul anilor. Singurul lucru care face diferenta in favoarea lui Gaby este colectia sa de porumbei, care este de fapt mult mai puternica in comparatie cu multi dintre adversarii lui.

Amestecul Vandenabeele al companiei Beyers (Beduco) este in continuare folosit ca hrana de zi cu zi dar hrana consta in 10% seminte de floarea soarelui si 10% seminte de canepa in ultimele 2 zile de dinaintea imbarcarii. Asta este tot. Niste vitamine B sunt adaugate apei in ziua de dinaintea imbarcarii, precum si niste electrolite in ziua imbarcarii. Acestea sunt folosite si in ziua ajungerii acasa, in combinatie cu un amestec de crestere dupa cursele cu adevarat grele. Dupa asta, obisnuitul ameste Vandenabeele este folosit, precum si niste oua Cede in urmatoarele 2 zile. Apa pe care este bauta este suplimentata cu Avidress, Naturalin si bai de sare Caris, precum si Blitzform. Niste ceai este de asemenea folosit din cand in cand.

Porumbeii concurenti sunt antrenati de 2 ori pe zi si Gaby acorda un o importanta speciala intensitatii antrenamentului, nu duratei acestuia. 2 antrenamente solide de 30 minute pe zi sunt mai mult decat necesare pentru porumbeii Vandenabeele. Gaby considera ca ar fi o risipa de energie sa ii antreneze mai mult. Porumbeii isi vor vedea doar propriile cuiburi inainte  de imbarcare, pentru a se asigura ca se relaxeaza. Femelele lor ii asteapta dupa curse si timpul petrecut impreuna depinde de dificultatea cursei, dar in mod normal nu pot petrece foarte mult timp impreuna (aproximativ o ora).

Gaby incearca sa mentina tratamentele medicinale la un minim strict, ceea ce inseamna ca foloseste doar medicamentele necesare (incluzand vaccinuri impotriva bolilor respiratorii). El consulta un veterinar doar daca porumbeii nu au prestatiile la care se asteapta si daca el crede ca ceva este in neregula. El filtreaza apa de baut pentru a preveni bolile respiratorii si foloseste un tratament cu dezinfectand uscat Koudijs aproximativ de 3 ori pe an, pentru a purifica sistemul respirator al porumbeilor. Porumbeii sunt de asemenea tratati impotriva febrei paratifoide chiar inainte de inceputul sezonului. El obisnuia sa vaccineze porumbeii, dar nu si anul acesta. Porumbeii care necesita multa atentie medicala nu vor avea un viitor stralucit in Dentergem. Gaby considera ca o rasa sanatoasa este bazata pe o selectie stricta, nu pe tratamente medicale si vaccinuri. Asta a invatat de la tatal sau, Gentiel. Gaby a avut succes pentru 30 ani si cariera sa este bazata pe rase sanatoase de porumbei. Acesti porumbei au performante foarte bune in cele mai grele conditii meteo, cand experimenteaza o viteza a vantului de 1200m/min sau mai putin.

El detine un total de 50 vaduvi care sunt gata sa inceapa sezonul. Acestia sunt in mare parte nou-nascuti, pentru ca porumbeii sai tineri (de obicei a 3-a runda) sunt antrenati doar pentru cursele de distanta medie. Asta inseamna ca el nu adopta o selectie stricta pentru porumbeii sai tineri. De fapt, porumbeii Vandenabeele sunt la potential maxim cand ajung batrani, ceea ce explica numarul mare de nou-nascuti din echipa sa. Porumbeii sai batrani sunt antrenati pentru nationalele de o zi de distanta lunga (600-800 km, curse in Limoges, Brive, Cahors, Souillac, Tulle si Montauban). Nou-nascutii sunt imbarcati pentru nationalele de distante medii-lungi initial, inainte sa parcurga 1 sau 2 curse de distanta lunga pe parcursul anului. Cei mai multi porumbei concurenti din Dentergem sunt imbarcati timp de 3 sezoane, unii beneficiand de un al 4-lea sezon. Doar cei mai buni porumbei concurenti beneficiaza de un loc in porumbariile de crescatori. Cu aceasta metoda, Gaby si-a stabilit un grup destul de tanar de porumbei crescatori.

Momente memorabile

Familia Vandenabeele a beneficiat de multe momente grozave in cursele de porumbei. Gaby implineste 65 ani la inceputul lui mai si i-a promis sotiei sale Christine ca isi va incheia cariera la varsta de 65 ani. Totusi, va fi greu sa ni-l imaginam pe Gaby fara porumbei. El a decis sa ia sezoanele unul cate unul. A trebuit sa se confunte cu unele probleme de sanatate  recent si de aceea nu vrea sa-si faca planuri mari sau sa priveasca prea adanc in viitor. El ia totul pas cu pas fara sa-si faca angajamente de termen lung, vrea sa-si pastreze viitorul deschis.

Chiar si asa, nu mai trebuie amintit faptul ca Gaby va fi gata pentru un nou sezon in 2014, tintind la a-si egala performantele din 2013, sau chiar sa reuseasca mai multe. El va fi pregatit sa-si apere titlul national. Ii purtam un respect deosebit lui Gaby, care a fost un expert in porumbei renumit pentru aproape 40 ani. Felicitari, maestre!