Intre 26 octombrie si 8 noiembrie, PIPA , impreuna cu cativa crescatori europeni , s-a aflat in vizita la crescatorii de porumbei din Taiwan. Cu aceasta ocazie am calatorit in intreaga tara.

pipa_taiwan_visit

In Taiwan porumbeii participa la patru competitii sezoniere: primavera, vara, toamna si iarna. Cursele incep de pe mare iar porumbeii pleaca in cursa indiferent de conditiile meteo. Porumbeii trebuie sa termine cursa in timpul de calificare, in caz contrar nu vor participa la cursa urmatoare. Intr-un sezon pot avea loc intre 5 si 7 curse, dar cateodata dupa 2 sau 3 curse, competitia se incheie, deoarece numarul porumbeilor care se intorc acasa este insuficient pentru ca competitia sa continue.

img_8870

 

In functie de sezon exista metode diferite. In sezonul de iarna, in nordul Taiwanului, de exemplu, oamenii hranesc porumbeii foarte putin, pentru ca vantul puternic si foamea ii va face pe acestia sa se intoarca acasa. In sezonul de primavara, datorita vantului din fata, porumbeii sunt bine hraniti. Interesant este faptul ca taiwanezii folosesc in curse numai porumbei tineri. Am cunoscut crescatori si porumbei diferiti si am observant ca exista campioni de toate talile si formele.

img_8882

Dar in general, cei de talie mica si medie sunt cei mai potriviti sa zboare pe mare. Am mai observant de asemenea ca crescatorii taiwanezi importa multi porumbei din Europa, iar rezultatele cele mai bune le au porumbeii obtinuti  din imperecherea celor locali cu cei europeni. La final vrem sa multumim crescatorilor taiwanezi pentru invitatie si ospitalitate. Ne vedem data viitoare!