Sezonul 2016-2017, primul pentru  Victoria Falls World Chanllenge Pigeon Race, s-a dovedit a fi o lectie extreme de utila, atat pentru proprietarii cursei, cat si pentru managerii responsabili cu porumbeii.

  1. Pierderile masive inregistrate la competitia inaugurala VFWCPR au fost provocate, in principal de catre trei factori:
  • Pierderile intiale, din primele luni, au fost cauzate de boli, in special de catre infectia cu un circovirus care a distrus sistemul imunitar al porumbeilor, lasand astfel “usa deschisa” altor boli. Circovirusul a fost adus de catre porumbeii din Europa, in mod special, si nu a putut fi depistat, fiind prezent in majoritatea loturilor.

  • Pierderile masive provocate de catre conditiile meteo extreme, care au facut imposibila desfasurarea zborurilor de antrenament din lunile octombrie si noiembrie.

  • Numarul mare de porumbei care au cazut prada rapitorilor. Numarul animalelor de prada din regiune este foarte mare, raportat la numarul porumbeilor aflati in loturile prezente la competitie.

Din pacate nu s-a putut face nimic pentru a preveni importul circovirusului si nici in ceea ce priveste un tratament care sa previna raspandirea circovirozei. Deoarece virusul a atacat in special porumbeii tineri, de pana in cinci luni, porumbeii maturi acceptati in competitie nu au dus la o raspandire catastrofala a bolii.

www.victoriafallswcpr.com

www.victoriafallswcpr.com

Nu s-a putut face nimic nici impotriva rapitorilor. Loturile se afla in National Game Park, iar porumbeii trebuie sa convietuiasca cu acesti rapitori. Este o pierdere inevitabila pentru loturi, pe care trebuie sa o acceptam.

Asadar, modificand datele de inscriere, antrenamentele si cursele, numarul pierderilor provocate de caldura excesiva si boli , poate fi diminuat. Chiar masiv, am putea spune.

  1. A devenit extrem de clar tuturor celor implicati in organizarea Vic Falls ORL, faptul ca trebuiesc facute o serie de modificari drastice, pentru ca aceasta competitie sa aiba un viitor.

Prin viitor intelegem faptul ca, aceasta competitie trebuie sa aiba success ca si o cursa de porumbei, o adevarata cursa de porumbei;

  • Trebuie sa existe un castigator

  • Trebuie sa fie un succes in ceea ce inseamna plata tuturor premiilor puse in joc

  • Trebuie sa permita o reintoarcere a banilor investiti, catre investitori. Aceasta poate dura cativa ani.

  • Trebuie gasita o solutie pentru a stopa pierderile masive suferite din cauza caldurii extreme

  • Trebuie sa existe o echipa manageriala care sa nu se teama sa ia masuri drastice, de amanare a antrenamentelor si a curselor, atunci cand aceste masuri sunt in beneficiul porumbeilor.

Asa cum am spus mai sus, dupa cum s-au desfasurat lucrurile, programul competitiei pare sa nu fi fost nici in beneficiul investitorilor si nici al porumbeilor.  ( Aceast lucru este intr-un fel scuzabil, avand in vedere ca 2016/2017 a fost primul an in care s-a desfasurat competitia, iar conditiile locale erau intr-o oarecare masura necunoscute). Principala problema a constituit-o climatul extrem al zonei Victoria Falls, in special perioada de caldura extrema, care dureaza de la sfarsitul lui septembrie, pana la jumatatea lui noiembrie. Situatia a fost cu atat mai grava, cu cat ploile care are loc de obicei in lunile octombrie-noiembrie, nu au mai avut loc in aceasta toamna, nici chiar in zonele invecinate, ceea ce a provocat secarea totala a raurilor din zona. Din pacate, cursul raului Zambezi nu a coincis cu traseul pe care s-a desfasurat competitia VFWCPR.

  1. Masuri care se pot lua pentru a imbunatatii programul competitiei

Deoarece principala problema a constituit-o perioada extrem de arida si de calda (de la sfarsitul lunii septembrie, pana la jumatatea lunii noiembrie, cunoscuta drept “perioada octombrie”), este esential ca porumbeii sa nu fie antrenati sau sa participle la curse, in aceasta perioada.

Sa recapitulam: Programul actual al copetitiei (2016/2017) a inceput in perioada mai/iunie/iulie , cu porumbei sositi din intreaga lume.  Programul  a continuat deindata ce ultimii porumbei sositi  au incheiat perioada de patru saptamani de carantina.

Aceasta a avut ca efect un timp limitat pentru acomodarea si antrenamentul loturilor de porumbei , inainte ca efectiv cursele sa inceapa. Situatia a facut ca, porumbei  total nepregatiti  sa fie trimisi in curse, fapt ce a provocat pierderi masive.

Sugeram doua programe alternative pentru VFWC PR ( datele calendaristice sunt folosite doar pentru a intelege mai usor). Acestea sunt:

  1. Cursa finala sa se desfasoare in ianuarie 2018 (asa cum este si in prezent) dar perioada de imperechere sa se extinda din ianuarie pana in mai 2017)

Avantaje:

 Majoritatea crescatorilor sunt familiarizati cu aceasta situatie. A modifica acesta situatie poate provoca neplacerea crescatorilor.

 Dezavantaje:

  1. Porumbeii trebuie sa se reproduca cat mai la inceputul anului, ceea ce ar provoca o reactie negativa din partea crescatorilor, care folosesc primul si/sau al doilea ciclu de reproducere pentru folosul personal sau loturile nationale si apoi ciclurile ulterioare pentru competitiile internationale.

Pentru a diminua stresul porumbeilor in “perioada octombrie”, activitatea lor trebuie redusa la minim si doar pentru scurte perioade de timp, dimineata devreme.  Nu trebuie sa existe nicio abatere de la acest program. Orice abatere de la acest program poate face ca porumbeii slab pregatiti sa nu poata participa la cursele hotspot.  In plus, avand la dispozitie perioade scurte de antrenament , sunt posibile unele schimbari ale programului, care datorita schimbarilor meteo, pot face imposibil desfasurarea unei curse sau a unui hotspot. 

  1. Cursa finala sa se desfasoare in septembrie 2018

Avantaje:

  1. Cu o perioada de reproducere redusa din ianuarie 2017 si pana la inceputul lui 2018, porumbeii pot devein adulti inainte de a fi trimisi in loturi, oferindu-i crescatorului posibilitatea de a-si selecta cei mai buni candidati.
  2. Porumbeii care au participat in alte competitii ORL, pot fi folositi si la o viitoare competitie VFWCPR. Primii porumbei obtinuti  in urma reproducerii  si care au participat in alte competitii, pot fi selectionati atent si doar cei mai buni dintre ei pot fi inscrisi in competitie; cei incapabili, pot fi retrasi. Exista posibilitatea ca primii porumbei sa se intoarca la prima lor casa, insa aceast fapt  este contrabalansat de faptul ca acestia sunt mult mai rezistenti la viitoare focare de boli.
  3. In plus, puii nascuti in ianuarie 2018 pot fi inscrisi in competitie
  4. Daca antrenamentul incepe in aprilie, hotspot-urile se pot desfasura in iunie/iulie/august si cursa finala poate avea loc la jumatatea lui septembrie si toate activitatiile se vor desfasura iarna sau la inceputul verii, atunci cand temperaturile sunt mult mai blande.
  5. Se va evita perioada extrem de arida a verii, din luna octombrie

Dezavantaje:

  1. Inele din anul anterior vor fi permise. Acest lucru inseamna ca nu se vor folosi doar porumbei tineri, dar exista avantajul ca pot fi folositi porumbei batrani, experimentati.
  2. Antrenamentele trebuie sa inceapa inainte ca porumbeii sa fi incheiat complet segmentarea corpului.
  3. In aceasta perioada inca nu incep ploile, dar chiar si asa, competitia trebuie sa se desfasoare pe cursul unui rau permanent, deoarece vor fi putine surse de apa disponibile pe traseu.

Rezumand: Credem ca VFWCPR poate avea un viitor stralucit. Cursa poate deveni una de top, chiar un lider lider in domeniu,  profitabila, dar este nevoie de o regandire a competitiei si de o serie de decizii curajoase. Se poate observa ca cea de a doua varianta propusa, este atipica metodei acceptate pentru One Loft Racing, asa cum se desfasoara in prezent in intreaga lume, dar in acelasi timp, autorul crede ca este nevoie de o noua abordare in ceea ce priveste cursele international de One Loft Racing. VFWCPR poate deveni astfel  o adevarata competitie de nivel mondial si un adevarat eveniment mondial in domeniul One-loft pigeon.

Dr. Wim Peters