Victoria Falls World Challenge Pigeon Race, cursa One Loft, desfasurata pe continentul African, in Zimbabwe, in imediata apropriere a fluviului Zambezi si a cascadei Victoria se dovedeste a fi una dintre cele mai dure, solicitante si periculoase curse columbofile de pe mapamond.

In perioada de carantina si chiar de la primele antrenamente conditiile meteo si pericolele naturale ale zonei si-au spus cuvantul. Asa cum se poate observa din informatiile afisate de catre organizatori din cei 1710 porumbei sositi in volierele Victoria Falls in perioada 1.07-20.08.2016, 170 porumbei au murit in perioada de carantina (climatul dur, cu umiditate mare, precum si alte probleme de sanatate) si alti 140 de porumbei in primele antrenamente  de orientare desfasurate in zona volierelor. Trebuie mentionat faptul ca zborurile de orientare nu solicita concurentii nici macar pe jumatate pe cat solicita cursele propriuzise. 

Birds received into the Vic Falls loft 1710   From 1 July – 20 Aug
Mortalities during quarantine 170   10% From 1 July – 19 Sep
Losses during orientation and initial training 140   8%   From 20 Sep to 20 Oct
Bird list 20 October 1400 82%  

 

Un alt aspect foarte important este realul pericol pe care-l reprezinta animalele salbatice. Hwange National Park fiind o rezervatie naturala in care se regaseste mai toata fauna africana. Practic orice moment de odihna pe care un porumbel il face, il transforma intr-o potentiala victima. 

torgos-tracheliotos

vulturul-african-cu-spinarea-alba-600x325

Principali factori care influenteaza atat mortalitatea cat si starea generala a porumbeilor sunt conditile meteo. In aceasta perioada a anului in zona Hwange intalnim dese furtuni, cu ploi torentiale si fluctuatii ale temperaturii atat la sol cat si in aer, foarte mari, cu maxime de peste 40 grade celsius resimtite de catre organismul uman.  Umiditatea dupa aceste furtuni creste foarte mult aerul devenind greu respirabil.

temperaturi-africa

umiditate-africa

Practic, din cei 1710 porumbei inscrisi in cursa, dupa 9 antrenamente si 2 HotSpot-uri , au ramas in cursa doar 613 porumbei.

Fara sa gresim catusi de putin, doar cei mai puternici porumbei vor temina cursa. Porumbeii Florea Sorin isi dovedesc inca o data calitatile de mari campioni cu gene excelente. Dupa ultima cursa, hotspot-ul de la Gwayi River, care trebuie sa mentionam ca a fost extrem de solicitanta deasemenea, temperatura in aer trecand de de 40 grade si umiditatea incredibil de mare, numarul porumbeilor Florea Sorin care au terminat cursa este de 10, aproximativ 4% din totalul concurentilor ramasi in concurs, ceea ce spune multe despre ei.