The Victoria Falls World Challenge Pigeon Race are o evolutie spectaculoasa an de an. PIPA va fi prezenta la imbarcarea pormbeilor si la sosire acestora in cursa finala de sambata 30 iunie. In 2016 cand VFWCPR a avut edita de debut cursa pentru porumbei tineri trebuia sa aiba loc in janurie anul viitor. Participantii puteau sa-si inscrie porumbeii pana in luna august, iar cursa final avand loc 5 luni mai tarziu. Chiar daca primele doua editii s-au desfasurat fara incidente majore, organizatorii VFWCPR si-au dat seama ca vor putea avea o cursa mult mai buna daca vor face cateva schimbari.

VFWCPR s-au confruntat cu trei mari probleme. Prima fiind temperatura de peste 40 de grade din vara, care este mult prea mare pentru ca porumbeii sa poata evolua optim. A doua problema a fost atacurile uliilor pe perioada verii, acestea avand o fregventa ridicata. Aprope la fiecare cursa porumbeii s-au intors cu rani provocate de ulii. A treia si probabil cea mai mare problema a fost naparlirea puilor nascuti in emisfera sudica care ajunge la apogeu n ianuarie. Cea mai lunga zi din emisefera sudica este 21 decembrie, si dupa aceasta data puii incep sa naparleasca rapid, iar pana la cursa finala foarte multi au naparilt prea mult. Acest lucru confera un dezavantaj porumbeilor nascuti in emisfera sudica fata de cei din nord.

In consecinta singura rezolvare a fost mutarea cursei finale in iarna (iunie-iulie). In aceasta perioada clima este perfecta pentru curse, temperatura fiind constanta in jurul valorii de 25 grade. Riscul atacurilor pasarilor de prada exista, dar este mult mai redus, iar cel mai important avantaj fiind naparlirea porumbeilor atat nordici cat si sudici avand loc in acelasi timp si ritm. Practic toti porumbeii ajung in cursa finala cu un penaj complet.
Pentru a dovedi acest lucru, in timpul imbarcarii am luat in mod aleatoriu porumbei din SUA, Germania, Kuweit, Africa de Sud, etc si 99% dintre acestia aveau un penaj complet si erau in forma maxima.