Cand vorbim despre Günter Prange, vorbim in egala masura despre faimosul sau porumbel Ringlose. Toti marii crescatori din Germania si nu numai il cunosc datorita rezultatelor extraordinare. Toti crescatorii din intreaga lume au avut rezultate exceptionale cu porumebei descendenti din Ringlose. 

gunter-prange

 Klaus Kühntopp, fostul editor al revistei columbofile “Die Brieftaube” a scris in 2014 materialul “The very best pigeon of Germany in modern day pigeon racing is Ringlose!” (Cel mai bun porumbel din Germania in era moderna a concursurilor columbofile). De ce Ringlose? Datorita rezultatelor de exceptie pe care acest porumbel le-a inregistrat, atat personal cat si copiii acestuia. Ca sa intelegem mai bine aceste lucruri o sa incepem cu o minca descriere a persoanei care s-a aflat mereu in spatele lui Ringlose.

Cine este Günter Prange?

Günter a ajuns la venerabila varsta de 74 ani si poate fi descris ca o persoana calma si rezervata. Toata lumea se intreaba cand si unde a descoperit formula succesului: cu greu gasim un sezon in care Günter nu a castigat un titlu de campion national, un campionat national, sau alte nenumarate premii. Datorita acesot performante este considerat drept cel mai de succes crescator columbofil din Germania.

prange_ringloser

Ringlose

prange_nl_94-2227959

NL94-2227959, the sire of Ringlose

Günter a inceput sa creasca pormbei inca din copilarie. Facand o retrospectiva a rezultatelor de acum 20 ani, putem spune ca Günter a fost cel mai de success crescator al Gemaniei. Aceste rezultate descriu perfect de ce Günter este considerat drept cel mai bun crescator din Gemania.

1987: 1st Provincial Champion in Province 8 (4,250 members)
1988: 1st Provincial Champion in Province 8
1989: 4th German Champion in the union
1990: 1st District Champion in District 166 (715 members)
He did not compete in 1991 and 1992
1994: 1st Champion RV in RV Meppen (203 members)
1995: 1st German Union Champion
      1st Ace Cock of Germany
1996: 3rd German Union Champion
      3rd and 9th Ace Cock in Germany
1997: Pigeon theft
1998: He raced with his yearlings most of the time
      For instance: 732 km: 1st, 5th, 9th etc. against 970 p. (15 prizes with 17 pigeons)
1999: 1st District Champion in District 166
      1st Champion RV in RV Meppen

In momentul in care Günter concureaza, o face la cel mai inalt nivel. Din cand in cand el a facut mici pauze chiar in perioada competitionala. Spre exemplu in 2002, dupa cateva curse,  Günter a plecat in vacanta. Imediat dupa, a participat la concursurile ramase.  A participat in acel sezon la 9 din cele 13 concursuri catigand foarte multe puncte. Cu alte cuvinte putem spune ca Günter Prange are propria viziune despre concursurile columbofile. Singurl campionat pe care a tinut sa-l castige indiferent de concurenta a fost  “Goldene Taube” (Porumbelul de Aur) organizat de revista De Duif.

prangenl94-2227959

Cum reuseste un crescator sa performeze la un asa nivel? Este vorba de noroc sau de calitatea genetica a porumbeilor sai? Multi crescatori cred ca orice persoana care are o colectie de porumbei ca si Gunter pot devenii campioni fara sa detina alte calitati. Da, a avea un lot de porumbei de calitate este necesar pentru a concura la cel mai inalt nivel , dar nu este suficient. Este absolut necesar si talentul  si cunoasterea crescatorului! Acesta este secretul lui Gunter!

Günter isi petrece mai tot timpul la voliere sale. Putem spune ca acolo traieste. Din aceasta cauza reuseste sa vada fiecare mic detaliu despre porumbeii sai, aprofundand pe zi ce trece toate calitatile si slabiciunile pe cre acestia le au. Deasemenea reuseste sa-si de seama de cea mai mica schimbare de forma fizica pe care o are fiecare porumbel in parte. Este foarte apropiat de porumbeii sai si un foarte bun observator. Gunter “vede” mult mai bine decat alti crescatori. Un crescator care stapaneste arta observatiei o sa fie intotdeauna cu un pas inaintea celorlalti! In plus Gunter tine un numar restrans de porumbei in volierele sale, lucuru care il ajuta sa tina “evidenta” fiecarui porumbel mult mai usor.

Furtul de porumbei

In 1997 Günter a fost victima unui furt de porumbei. Era in mare forma in acel an, la fel ca si in anul anterior.  Pe data de 11 iulie Gunter pregatea porumbeii pentru imbarcare. Furtul s-a desfasurat in cel mai neasteptat moment pentru Gunter. Acesta isi aduna porumbeii in vederea imbarcarii. Dupa ce a pus doua pliante in garaj cu 17 porumbei in ele, s-a intors dupa a 3 a si ultima. In aceste cateva minute in care Gunter s-a dus dupa a 3 a plianta, porumbeii au fost furati din garaj. Nimeni nu i-a mai vazut pana in ziua de astazi. Cine poate sa faca asa ceva? In acel moment tragic Gunter s-a decis sa renunte la columbofilie. Singura persoana care a reusit sa il faca sa se razgandeasca a fost mama lui Gerard Koopman.

Volierele de zbor si de reprdouctie

Gunter are voliera de zbor impartite in mai multe compartimente, fiecare compartiment fiind extrem de spatios. Fiecarei perechi ii este dedicat un volum de aer de 2-3 metri cubi. Fiecare compartiment de zbor are o ventilatie naturala dusa la perfectie, ventilatie care poate fi adaptata de catre Gunter in functie de vremea de afara, implicit de anotimp. Toate perechile de matca stau in compartimente individuale extrem de generoase. Doua astfel de compartimente unite sunt mai mari decat un compartiment normal la marea majoritate dintre noi.

 prange_schlaganlage

prange_zuchtzellen

In incheierea acestei prime parti il lasam pe Gunter sa ne impartaseasca spune cateva ganduri legate de columbofilie :

” Pentru mine lotul de reproductie este de departe cel mai important aspect in columbofilie. Inca din sezonul actual imi fac planuri pentru sezonul urmator de reproductie. Toti zburatorii mei sunt rezultatul incrucisarilor, desi toti au un punct comun (Ringlose). Dupa aceea acesti produsi incrucisati (50%linia mea) sunt intorsi din nou in linia mea de baza. Aceasta strategie imi da multe posibilitati pentru viitor. ”