Nobila rasa Geerinckx, care a fost creata de Luc Geerinckx a fost transformata într-o rasa de clasă mondială de fiul său Bart. In acest moment nu există nici o alta rasa de porumbei la fel de populara ca și cea a lui Bart Geerinckx. PIPA a fost invitata pentru o discutie în “spatele scenei”.

Bart Geerinckx-Nikolas

Bart Geerinckx si Nikolaas Gyselbrecht afisand premile “PIPA rankings”

Antrenamentele si recuperarea, două subiecte importante

PIPA: Femelele incep vaduvia atunci când cursa de demi-fond este in desfasurare. Le arati masculii înainte de cursă?

Bart: Cu siguranță nu de la început. Acesta poate fi o strategie utilă dacă vrei sa le cresti motivația pentru cele mai importante curse, de exemplu, pentru cursele clasice de la Bourges și Châteauroux. Am de gând să pregătesc o echipă de curse pentru Limoges, Jarnac, Brive și / sau Tulle iar o motivație în plus este foarte eficienta.

PIPA: Cât timp partenerii pot rămâne împreună după cursă?

Bart: Nu prea mult timp la primele curse. În ceea ce privește cursele naționale depinde foarte mult de timpul de sosire și dificultatea cursei. În cazul în care acestea au avut o cursa foarte grea am tendința de a lua masculii destul de curând. Am citit că mulți crescători păstrează masculii si femelele împreună până în dimineața următoare. Ei bine, eu fac exact opusul.

PIPA: De ce?

Bart: Pentru ca porumbeii sa se recupereze mai repede dupa o cursa grea, cred că ar trebui mai întâi de toate sa se odihneasca. În timpul săptămânii, le voi da, uneori, o porție suplimentară de hrană, după un zbor de antrenament, iar ei pot petrece apoi ceva mai mult timp cu femela lor. Sau pot sta împreună un pic mai mult înainte de a fi imbarcati. Ii voi lăsa doar să petreacă o noapte împreună spre sfârșitul sezonului, de exemplu, după o cursă de distanță lungă.

PIPA: Care este abordarea ta pentru masculi?

Bart: Incep prin a spune că am făcut câteva modificari în volierele masculii, în special în ceea ce privește lumina naturală. Există mai multa lumina naturala in crescatorie acum, care îmbunătățește climatul general. Se pare că vaduvii au nevoie căldură suplimentara pentru a intra in forma de top. Femelele sunt mai puțin sensibile.

PIPA: Masculii cresc un pui chiar înainte de sezonul competitional?

Bart: Nu, deloc. Au fost imperecheati la începutul lunii februarie. Ei sunt la văduvie de la începutul lunii martie, astfel încât la inceputul sezonului nu mai formeaza o pereche. Dar i-aș lăsa uneori să rămână cu femela lor pentru o zi întreagă, după un zbor de antrenament. De obicei ii tineam impreuna timp de trei zile, de două ori în timpul sezonului, dar nu a fost o abordare de succes. Yearlingii nu au devenit suficient de atașati.

PIPA: Pot masculii sa-si văda femelele înainte sa fie imbarcati?

Bart: De obicei, nu. Uneori le aratam femelele pentru a-i stimula sa intre în forma de vârf, dar nu este nici o garanție. Cateodata luam masculii cu noi la zborurile de antrenament din timpul săptămâni si ii lasam sa-si vada femelele timp de ½ ora. Dar aceasta nu este o practică obișnuită.

PIPA: Când sau de ce despartiti porumbeii pentru un zbor de antrenament?

Bart: Uneori facem acest lucru datorita condițiilor meteorologice. De exemplu, în cazul în care au avut două curse cu un vânt puternic din față și ne așteptăm la un vant din spate pentru următoarele câteva zile, facem cateva zboruri de antrenament, astfel încât acestia să se obișnuiască cu vantul care bate din spate. Este o abordare normala și un mod de anticipare a condiților meteorologice în schimbare.

gladiator_-_be03-6460062

PIPA: Cum se desfasoara antrenamentele la domiciliu din timpul saptamanii?

Bart: Cred că de antrenamentele sunt fundamentale pentru tot. Nu poti sa câștigi premii dacă nu te antrenezi! Noi nu folosim un sistem de antrenament fix, cu toate acestea, antrenamentele depind  de starea vremii si cursa din weekend-ul trecut. Trebuie să încerci să înțelegi forma fizica in care se afla porumbeii. Aceasta este una dintre cele mai mari provocări: sa stii in orice moment ce au nevoie porumbeii tai pentru a fi in forma maxima.

PIPA: Presupunem că aveți cel puțin câteva reguli?

Bart: Bineinteles. Vom crește intensitatea antranamentelor timp de două săptămâni, chiar inainte de clasicele nationale (cursele nationale). Acest lucru se intampla când porumbeii fac două zboruri de antrenament pe zi, dacă nu este prea frig dimineața. Facem acest lucru pentru a-i tine in forma.

În cazul în care ei fac o cursa nationala aproape în fiecare săptămână, vor fii intr-o forma bună în fiecare zi. Dupa o cursă ușoară sau o cursă intermediară (pe o distanță mai scurtă) organizăm, uneori, două zboruri de antrenament pe zi. Porumbeii au un regim alimentar ridicat in aceasta perioada a sezonului, asa ca trebuie sa se antreneze din greu ca să nu ia in greutate. Antrenamentele riguroase implica un regim alimentar adecvat.

PIPA: Destul de multe s-au schimbat în ceea ce privește hrana pentru porumbei și abordarea de recuperare în ultimii ani. Este acest lucru valabil și pentru porumbeii Geerinckx?

Bart: Ai dreptate. In urmă cu mai mulți ani se putea câștiga un premiu la o diferenta de 15 minute după câștigător. Acele zile sunt istorie acum. Am văzut o mulțime de schimbări în special în ceea ce privește recuperarea, care a evoluat si o observam in mai multe sporturi. Păsările de curse sunt recuperate fizic la o zi după o cursă grea, pentru că in prezent recuperarea se face mult mai repede. Le ducem la antrenamente inca de luni, în timp ce cu ani în urmă, le era necesar trei-patru zile pentru a ajunge din nou pe picioarele lor, după o cursă, în funcție de mai multi factori. Porumbeii au concurat nu mai mult de o dată la două săptămâni. Astăzi mulți crescători isi imbarca porumbeii saptamanal, chiar și pentru cursele de distanțe lungi. Ca si columbofil trebuie să creați o echipă de curse, care poate face fata acestui lucru.

 

PIPA: Foarte adevărat. De asemenea, am observat in ultimele sezoane mulți crescători imbarca porumbeii lor pentru trei sau chiar patru curse consecutive de fond (Limoges, Jarnac, Brive și Tulle). Ai înțeles de ce unii crescatori au sentimente amestecate despre acest lucru?

Bart: Da, dar o parte dintre pionierii acestui sport au reușit să facă acest lucru cu succes. Acest lucru este posibil datorită unei recuperari fizice mai rapida și o dietă îmbunătățită, bazată pe diferite amestecuri și un aport mai echilibrat in grăsimi.

PIPA: Deci, Bart Geerinckx a vrut să afle mai multe despre acest lucru?

Bart: Desigur. Dieta si recuperarea sunt cuvintele cheie aici. Amândouă trebuie să fie în concordanță cu cursa viitoare, precum și condițiile cursei. Totul trebuie să fie luat în considerare pentru a avea tabloul complet.

PIPA: Care este abordarea de recuperare pentru porumbeii Geerinckx?

Bart: Noi folosim în principal produse Röhnfried, uneori, alternam cu produse Backs. Porumbeii se pot recupera mai repede cu ajutorul proteinelor sub forma de pulbere, în zilele de sâmbătă și duminică. In timpul sezonului porumbeii asimileaza cu greu vitaminele; vitaminizarea o facem cu precadere toamna, sau în perioada de reproducere (numai pentru porumbei de reproducție). In plus, vom adăuga diferite uleiuri în primele zile după o cursă.

PIPA: Și apoi sunt pregatiti pentru următoarea cursă?

Bart: Da, folosim în principal o combinație de diferite produse. Asta nu înseamnă că folosim un produs diferit în fiecare zi. Incercam să obținem cat mai multe rezultate dintr-un anumit produs, prin utilizarea acestuia timp de o săptămână. Noi folosim de exemplu Avifarm, în special cand sunt temperaturi ridicate, sau o săptămână de Blitzform, fie o săptămână de suc de sfeclă. Nu exista o regula fixa, ne bazam pe instinct mai mult.

PIPA: Despre dieta lor ce ne poti spune?

Bart: Noi folosim în principal amestecuri Matador. Porumbeii primesc un amestec înainte de începerea sezonului, iar cand sezonul este în desfășurare folosim acest amestec în timpul săptămânii de odihnă, în care femelele finalizează cursa de 100 km (Quiévrain). Pe parcursul acestor săptămâni, le oferim Sedochol pe tot parcursul săptămânii, combinate cu câteva zile de amestec de pornire.

Cand creștem porțile de hrană pentru a-i pregăti pentru o cursă, vom presupune că au un zbor foarte dificil, și vrem să ne asigurăm că au o energie suficienta. Asa ca introducem in portiile alimentare si grăsimi suplimentare sub forma unui amestec Turbo, arahide și nuci.

PIPA: Care este dieta lor in timpul saptamanii?

Bart: Produsele alimentare ușor de digerat sunt foarte importante pentru un porumbel. Primesc un amestec Turbo, atunci când ajung acasă, de multe ori combinate cu un amestec Kweek. Duminica ei primesc un amestec Superdiet de 50% și Racing Mixture de 50%. În zilele de luni și marți primesc o porție limitată de Racing and Turbo Mixture. Ei pot manca cat isi doresc timp de 30 de minute miercurea și joia, cu un procent mai mare de Turbo (uneori, primesc doar Turbo). Apoi pot mânca alune si nuci, de asemenea.

PIPA: Sănătatea este de o importanță crucială pentru porumbeii care sunt imbarcati in fiecare saptamana. Ce crezi despre asta?

Bart: Noi folosim doar medicamente recomandate de medicul nostru veterinar. Facem un tratament de o săptămână pentru trichomonoza înainte de începerea sezonului, precum și o cura de antibiotice in luna ianuarie. Facem aceasta cura de antibiotice de câteva sezoane. Motivul pentru care facem asta este că unele dintre păsările noastre de curse s-au pierdut timp de câteva zile după cursa dezastruoasa de la Chateauroux (august 2015). Nu avem idee unde au fost, ce au băut și ce microbi s-ar putea să poarte. Incercam să scăpăm de microbi, cu aceasta cura de o săptămână în ianuarie.

PIPA: Vă dezinfectati porumbeii după o cursă? mâinile tale par să indice ceva …

Bart: Da, foarte bine reperat. Porumbeilor li se administreaza picaturi galbene chiar inainte de a sosi. Acest lucru este destul dificil sa-l faci de unul singur, iar culoarea galbenă este dificil de eliminat. Cred că aceste picături galbene sunt un dezinfectant excelent. Nu este nici o forma de medicamentatie, nu le face mai rezistente și nu influențează în mod negativ capacitatea lor. Primesc picături galbene de fiecare dată când sunt imbarcati pentru două nopți consecutive. După o cursă deosebit de dificilă sau un zbor ploios primesc picături atunci când ajung acasă.

PIPA: Ce faci împotriva unei posibile boli de respiratie?

Bart: Folosim medicamente impotriva bolilor de cap, doar dacă este cu adevărat necesar. Incerc sa evit acest lucru, atâta timp cât este posibil. Nu cred că picăturile galbene au un efect pozitiv, de asemenea, pentru că acestea acționează ca un dezinfectant.

wittekop_sylverster_-_be02-6354241

PIPA: Cum procedezi? Tii la semiintuneric sau la lumina puternica  porumbeii?

Bart: Noi nu concuram în cursele naționale cu păsări tinere, deci pentru acesti porumbei nu facem nimic in acest sens. Volierele porumbeilor maturi nu sunt intunecate, ba din contra, ele sunt luminate de la începutul lunii iulie, pentru a-și menține forma fizica pentru ultimele curse.

PIPA: Ați câștigat un titlu Național Ace Pigeon cu Little Star in 2015. Ai un posibil succesor în minte?

Bart: Little Star a fost plasat la matcă imediat, asa ca aceasta sarcina  le revine celorlalti pormbei. Trebuie să așteptăm și să vedem ce se întâmplă în timpul sezonului. Sunt atât de mulți factori care influențează rezultatul unui sezon, incat nimeni nu poate prezice viitorul.

PIPA: Norocul joacă un rol important, de asemenea.

Bart: Cursele mele preferate sunt zborurile naționale belgiene, atunci când participa concurenții din întreaga țară. Porumbeii trebuie să învețe cum să se desparta de grup, precum și modul în care să abordeze anumite părți ale cursului pe cont propriu sau în grupuri mai mici. Aceasta este lucrul care face un porumbel de curse belgian atât de valoroas. Ei au un simt îmbunătățit de orientare, și aceasta este calitatea principala pe care o dorim la porumbeii noștri!

PIPA: Dar nu ai nevoie si de un pic de noroc pentru a câștiga locul intai?

Bart: Adevarat. Amplasarea, direcția de zbor și mai ales vântul va dicta rezultatul unei curse naționale. Cu toate acestea, cred că mulți crescători ar trebui să înceapă să realizeze că totul începe la nivel de club. Trebuie să înveți cum să câștigi premii în propriul club în primul rând, în cazul în care condițiile sunt mai mult sau mai puțin similare pentru toți participanții. Ar trebui să tinteasca la mai mult după ce au câștigat un premiu întâi la nivel de club. Ulterior, dacă condițiile permit,  la nivel regional sau zonal și apoi la nivel național.

 

PIPA: Pare a fi o abordare rezonabilă. Cu toate acestea, un columbofil nu poate controla totul.

Bart: Știu, sunt conștient de asta. Ca si columbofil trebuie să accepte faptul că lucrurile pot merge prost uneori. Fiecare crescator are de a face cu eșecuri, de exemplu, păsările de pradă, o cursa dezastruoasa sau porumbei care sunt răniti sau ucisi. Toate acestea fac parte din tabloul general si fac parte din joc. Noi toți încercăm să cream acel porumbel de super- clasă despre care toată lumea vorbește. Iar când ceva nu merge bine, poate fi o lovitură destul de grea.

PIPA: Acest aspect poate fi greu de acceptat.

Bart: Sunt de acord. Porumbeii de curse evolueaza la cel mai inalt nivel în fiecare zi. Dar, de asemenea, trebuie să înțeleagă că lucrurile pot merge prost o zi. O cursă dezastruoasă, de exemplu, se poate întâmpla oricand. Acesta este motivul pentru organizatorii cursei ar trebui să își asume responsabilitățile. In timpul unei lansari acestia ar trebui să se asigure că toți porumbeii vor fi capabili să ajungă acasă în siguranță.

PIPA: In acest caz fiecare porumbel arata de ce este capabil.

Bart: Este nevoie de porumbei de super clasa pentru a câștiga un premiu în fiecare săptămână. Dar, trebuie să vă asigurați că acesti porumbei sunt în formă de vârf, ceea ce înseamnă că trebuie să fie bine îngrijiti, în caz contrar nu va ajunge nicăieri. Este adesea o chestiune de detalii. Depinde de maiestria crescatorului pentru a găsi toate imperfecțiunile și pentru a face ajustările necesare.

 

PIPA: Bart, iti urăm succes in 2016! Iti mulțumesc pentru o conversație foarte interesantă.