Au trebuit sa astepte 6 nopti, dar imediat ce porumbeii de un an ai lui Hugo Batenburg pentru cursa de la Agen au fost eliberati din custi, nimic nu le-a mai stat in cale. Hugo, regale neoficial al curselor pe distanta extrem de mare, a castigat locul 1 si 5 Nationl impotriva a aproximativ 6000 de porumbei si locul 9  in top 100.

Rezultatul impresionant de la Agen pe distanta de peste 888 km se inscribe perfect in palmaresul deja spectaculos al echipei Batenburg-Van De Merwe. Aceasta este ordinea in care au fost cronometrati porumbeii:

1st-5th-17th-37th-50th-52nd-77th-86th-95th-etc. against 5,930 p.

Hugo a lansat 100 de porumbei yearlings si 46 dintre ei au obtinut rezultate nationale de top. Toti porumbeii au participat la 6 curse de peste 300 km, ca porumbei tineri. ‘In acest an am lansat chiar din prima cursa, pana cu doua saptamani inainte de cursa de la Agen’, explica marele maestru. Cea mai lunga cursa a fost cea de la Blois, cu 516 km. Toti porumbeii care participa la curse au oua; unii au oua de 10 zile, altii au pui de trei zile. ‘Agen a fost intotdeauna cea mai importanta cursa pentru porumbeii mei. Aceasta este o cursa cruciala, din moment ce echipa de porumbei care participa la cursa trebuie sa pastreze onoarea lotului in anii care vor veni.’ Daca rezultatele de la Agen ne arata ce va veni, atunci el poate privi increzator spre viitor!

De Jan

Experientele memorabile sunt ceea ce il motiveaza pe Hugo Batenburg sa ramana un crescator de porumbei. Obiectivul sau principal este acela ca prin rezultatele din cursele clasice sa obtina un porumbel care sa faca cu adevarat diferenta in aceste curse. Pentru aceasta, relatia pe care o are cu Nikolaas Gyselbrecht este relevanta: ‘Vorbim aproape zilnic. Nikolaas este un adevarat campion in tot ceea ce face si are o viziune clara asupra sportului nostru. A avut un rol crucial si in aceasta poveste de succes.’ Faptul ca Hugo are in colectia sa porumbei atat de talentati ca New Laureaat (1st Int. Barcelona 2013 pentru Luc Wiels), The Special One (1st Int. Barcelona 2015 pentru Cuffel & Son) si mai recent Leon Roks’s 1st Int. Barcelona 2017, i se datoreaza partial si lui Nikolaas, ceea ce demonstreaza legatura stransa dintre cei doi.

Primi doi porumbei ai lui Hugo, castigatori ai locului 1 si 5 la Agen Nat. Agen Yearlings (frate si sora De Jan and Petra) sunt rezultatul incredibilei colaborari dintre Hugo si Nikolaas. De fapt, Nikolaas este cel care a intermediat intalnirea dintre Jan Hooymans si Hugo Batenburg, care s-a materializat intr-o colaborare de success intre cei doi. Ca un amanunt: tatal celor doi, Petra si Jan este un porumbel care provine din colaborarea dintre Jan Hooymans si Batenburg-Van De Merwe; mama lor provine direct de la Hooymans!

Jan Hooymans si Hugo Batenburg ridica paharele in cinstea unei colaborari de succes

NL16-1509202 De Jan si sora sa NL16-1509000 Petra. Petra a fost nominalizata a doua, deoarece s-a aflat printre cei mai rapizi porumbei din cursele de dinainte de Agen. Tatal provine din James Bond, un reproducator de top si frate cu Harry, imperecheat cu Maeseille Queen, locul 2 Nat. Hens si locul 4 Nat. Marseille si nepoata lui Witbuik 153, un mare reproducator al lui Team Batenburg. Mama a fost obtinuta din fratele imperecheat cu sora lui Harry, cee ace inseamna ca linia de sange a lui Jan Hooymans contine 75% din pedigreeul acestor doi porumbei.

De Jan, castigator al locului 1 Nat. Agen Yearlings 2017 (vezi aici pedigreeul)

Petra, castigatoarea locului 5 Nat. Agen Yearlings 2017 (vezi aici pedigreeul)

Batenburg x Jellema

Cel de al treilea porumbel al echipei Batenburg-Van De Merwe si castigator al locului 17 Nat. Agen Yearlings 2017 is NL16-1509188,  care se bazeaza pe o strategie inteligenta. Acest porumbel provine din colaborarea cu prietenul crescator Jelle Jellema, locul 1 Int. Barcelona 2013 New Laureaat x locul 1 Int. Barcelona 2014, Kleine Jade. Aceasta este o pereche exceptionala si unul dintre fii lor a devenit perechea lui Dafne a lui Jelle Jellema, locul 3 Nat. Perpignan 2016 si locul 1 la categoria yearling din aceasta cursa. Colaborarea cu Jelle Jellema a fost mediata tot de catre Nikolaas Gyselbrecht. Mama lui 188/16 provine de la Jonge Witbuik, vechea linie de sange Batenburg, inca inegalabila, mai ales cand este combinata cu generatiile recente de reproducatori. Un detaliu interesant: Dintre primii 10 porumbei yearlings cronometrati de catre Hugo si Anita, 5 provin din imperecherea porumbeilor Batenburg-Van De Merwe x Jellema.

Castigatorulul locului 17 Nat. Agen Yearlings 2017 (vezi aici pedigreeul)

Echipa a sarbatorit rezultatul exceptional, in momentul in care porumbita Yvette a obtinut locul 23 Nat. from Barcelona. Yvette a obtinut deja locul 9 Nat. 5,279 p. ca yearling in cursa deosebit de grea de la Cahors si se arata a fi o candidata importanta la castigarea cursei de la Barcelona 2017. Echipa se recupereaza treptat in urma unei saptamani intense iar Hugo si Anita asteapta cu nerabdare cursele clasice de la Marseille, Narbonne si Perpignan. Cu siguranta ca vor obtine rezultate bune din nou, singurul lucru pe care nu il stim este, cand le vor obtine.