Sudul Africii este, cu siguranță, unul dintre cele mai dificile medii în care au loc concursuri cu porumbei voiajori. Temperatura toridă este cea care creează cele mai multe dificultăți, dar, cu toate acestea, cursele de porumbei în sistem one loft race, adică cele de columbodrom, devin tot mai populare. Începând cu anul următor, un nou columbodrom își va deschide porțile în Africa de Sud, iar dacă nu este singurul, cu siguranță este cel mai provocator, în special prin regulamentul pe care îl propune participanților.

„AfricaPro” este numele celui mai nou columbodrom din Africa de Sud, a cărui competiție va începe în luna aprilie a anului următor.

Competiția noului columbodrom din Africa de Sud va începe pe 10 iulie 2022, constând în 10 curse, etapa finală fiind la distanța de 620 de km. Regulamentul acestui nou columbodrom din Africa este și el unul cu totul aparte. Organizatorii își doresc o competiție cu totul unică, motiv pentru care au decis că nu pot participa în columbodromul AfricaPro decât 300 de columbofili, din diferite țări, care nu pot trimite o echipă mai mare de 10 porumbei. Dintre cei 300 de columbofili, o anumită parte au statutul de invitați speciali, pentru renumele și performanțele obținute în columbofilie, iar restul până la 300 sunt selectați de organizatori pe baza acelorași criterii.

Florea Sorin, invitat special la prima ediție a columbodromului AfricaPro

„Cei de la AfricaPro m-au contactat și mi-au spus că ceea ce se întâmplă în volierele pe care le dețin și asocierea cu cei 300 de spartani i-a motivat să înființeze un columbodrom unde să se întâlnească cei mai puternici concurenți din lume. M-au invitat în mod special să particip la prima ediție, care va fi anul următor și, de asemenea, mi-au solicitat să fiu agentul lor pentru România, asta pentru că au o politică aparte de participare, iar porumbeii dintr-o anumită țară nu pot fi trimiși în columbodrom decât prin agentul din țara respectivă. Cei care mă cunosc știu că îmi plac provocările, îmi place să concurez împotriva celor mai buni din lume, motive pentru care am acceptat să trimit porumbei acolo, dar și să ajut columbofilii români care doresc să participe. Am discutat și cu Marius Tunduc, președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România, și mi-a promis că mă va susține ca, împreună, să facilităm prezența columbofililor români la acest columbodrom și să trimitem cât mai mulți porumbei din țara noastră”,

 

Regulament și premii unice

Faptul că organizatorii columbodromului AfricaPro își rezervă dreptul să își selecteze participanții promite o competiție extrem de dură. La selectarea acestora ajută și costurile de participare destul de ridicate, care, în total, ajung la suma de 15.000 de dolari. Însă, premiile sunt pe măsură. „Acest columbodrom are un regulament special. În primul rând, dacă vorbim de costuri, acestea sunt destul de mari. În primă fază, imediat după acceptarea invitației, în cazul columbofililor pe care ei îi solicită să participe, ori după acceptarea de către organizatori a cererii de participare, în cazul celorlalți columbofili, trebuie achitată suma de 3.000 de dolari. În momentul în care porumbeii ajung în columbodrom, columbofilul respectiv trebuie să achite încă 6.000 de dolari, iar restul de 6.000 de dolari vor fi plătiți pentru activarea celor 10 porumbei trimiși. Pentru că am acceptat să fiu și agent pentru România, fac precizarea că porumbeii trebuie să stea timp de o lună de zile în carantină, în grija agentului, iar după aceea să fie trimiși în columbodrom. Chiar dacă sunt costuri mari de participare, invit cu drag columbofilii români să trimită porumbei. Chiar le recomand să se unească și să formeze echipe, mai mulți columbofili, și să împartă cheltuielile. Până acum, din România, Cosmin Olteanu mi-a confirmat că va fi alături de mine în această competiție. Vreau să adaug faptul că sunt acceptate doar echipe de 10 porumbei, alături de care pot fi trimiși încă doi sau cinci porumbei de rezervă, dar competiția nu o poți începe decât cu 10 porumbei”, a completat Florea Sorin. Premiile columbodromului sunt la fel de considerabile. Astfel, vor exista mai multe competiții, fiecare dintre ele având alocat câte un premiu consistent: Crescătorul Campion (locul 1 va primi 500.000 dolari), Porumbelul Campion (locul 1 va primi 150.000 dolari), Cursa Finală (175.000 dolari) și Crescătorul Săptămânii (locul 1 va primi 3.000 dolari; se organizează 10 curse și se va premia columbofilul care câștigă în fiecare săptămână).

Așadar, noul columbodrom din Africa de Sud propune o competiție aparte, reguli aparte, dar și premii foarte consistente. După cum se poate vedea, accentul în acest columbodrom va fi pus pe evoluția crescătorului și mai puțin pe cea a unui singur porumbel, așa cum se obișnuiește la celelalte columbodroame. Din punct de vedere columbofil, suntem bucuroși că meritele crescătorului Florea Sorin sunt cunoscute până în Africa de Sud, iar faptul că acesta este unul dintre invitații speciali sporește prestigiul României.

Pentru mai multe detalii, atașăm regulamentul acestuia tradus în limba română.

Termeni si conditii Afrikapro

https://afrikapro.com/