Este una dintre senzatiile curselor. A avut lumea la picioarele sale in 2007 cand a castigat nationala pentru pui si locul 1 la Eendaagse Fondspiegel categoria 8. Cu o rasa formidabila de porumbei, are rezultate importante aproape saptamanal. Jacob Poortvliet are porumbaria bazata pe liniile Minderhout / Vandenabeele, Koopman, ‘Kannibaal’ prin Van Dyck, pasarile uimitoare Marijke Vink si putin Janssen.

poortvliet jacobInca din 2002 Jacob Poortvliet traieste in Surhuizum. De aici el conduce 28 de perechi la inaltimi inalte si intoarce ouale celor 60 de cupluri. Aproximativ 100 de pui sunt dresati pentru curse. Prima data porumbitele sunt dresate, apoi masculii merg in crescatoria porumbitelor, dupa care porumbitele merg in crescatoria masculilor, mananca, porumbeii sunt antrenati, ele se intorc la locul lor, iar procesul este reluat. Antrenamentul se intampla de 2 ori pe zi, porumbitele se antreneaza un pic mai mult si un pic mai greu, uneori aproape 2 ore. Porumbariile sunt inchise, dar Jacob refuza sa se antreneze cu steagul. Practic, puii se pot antrena toata ziua si toata noaptea.

Jacob Poortvliet, Surhuizum (NL)

Jacob Poortvliet, Surhuizum (NL)

Puii sunt tinuti in intuneric din aprilie pana la sfarsitul lui mai, intre 6 si 7 saptamani. Dimineata trebuie sa mearga la un antrenament obligatoriu, iar restul zilei sunt liberi sa se antreneze cat vor. Porumbeii experimentati nu mai sunt tinuti in intuneric.

Imperecherea
Crescatorii, la fel ca si concurentii sunt imperecheati la jumatatea lui Decembrie. Ouale crescatorilor sunt asezate sub concurenti, iar ouale concurentilor sunt asezate sub crescatori pentru ca crescatorii sa poata produca din nou. Concurentii cresc puii pana la 2 saptamani jumatate. Apoi porumbita cu un pui sunt plasati in locul pentru cei mici, iar restul puilor raman cu tatal. La mijlocul lui martie porumbeii sunt imperecheati din nou. Concurentii isi pastreaza penajul mai mult. La inceputul lui iulie acestia abia scapa de unul sau doi pinioni.

Antrenamentul 
Inainte de startul cursei pentru seniori, pasarile sunt aruncate de minim 5 ori. Nu foarte departe, cel mai important lucru este obtinerea ritmului. Antrenamentul si sosirea acasa…asta este ceea ce conteaza. Jacob crede in aruncarea porumbelului si porumbitei o data, astfel incat acestia sa se intoarca impreuna. La inceputul sezonului, cand vremea este buna, porumbeii sunt aruncati miercuri si joi, intre curse, pentru a obtine acel ritm in plus si sa se invete cu lipsa noatenilor. Cei mai tineri sunt aruncati de minim 10 ori. Vremea este rar proasta, la fel si starea lor precara de sanatate…este foarte important sa nu fie dusi prea departe. Prima data sunt condusi la 10 km de casa, in asa fel incat sa se poata intoarce repede, apoi distanta poate fi marita pana la 40 de km. Intre curse sunt antrenati pe distante de 40-50 de km pentru a deveni mai experimentati. Incepand cu luna iulie sunt luminati extra de la 5.00 la 22.30. Turul tarziu reprezinta perioada in care toate pasarile indiferent de experienta se antreneaza impreuna toata ziua. Jacob crede ca intre antrenamente este nevoie de eliberare. A facut intreceri doar pentru ca asa a procedat si concurenta lui, sa fim sinceri…acesta a avut un sezon impecabil!

Hranirea
Jacob Poortvliet a dezvoltat un sistem bun de hranire, din care nu a avut doar el de castigat, ci si ceilalti crescatori…Ce spune Jacob despre el: “Nu imi place sa ii hranesc foarte putin. Mixul pe care il folosesc pentru concurentii mei – tineri si batrani – este: Gerry Plus (G) de la Versele Laga, Soyagold Sport (S) de la Mariman, Champion Mix Soyagold (C), totul in unul = Koopman (K). In plus le ofera bomboane, seminte, alune pisate și canepa. Acestea sunt amestecurile cu care ii hranesc in timpul sezonului de curse; incepand cu duminica dimineata si punctul de imbarcare de vineri. Cand totul se petrece marti, se incepe cu o zi mai devreme.” “Duminica, luni, si joi primesc un mix intre G si C, cu putin surplus de seminte, alune si canepa. Miercuri dimineata primesc toate cele 4 mixuri in cantitati egale, ceea ce inseamna G,S,C,K + seminte, alune si canepa. Miercuri seara, marti si vineri dimineata primesc un mix intre S si K + seminte, alune si canepa, dar putin mai multe decat la inceputul saptamanii. Vinerea mai ramane un pic de mancare si nu le las tava acolo (pentru pui o iau de acolo pe la amiaza). La inceputul saptamanii toti trebuie sa fi mancat suficient. Vineri dimineata cei mici primesc electroliti in schimbul mancarii.” “ La inceputul saptamanii mancarea este slaba in proteine. Ii ingreuneaza in asa fel incat sa isi doreasca sa se antreneze puternic. Miercuri dimineata este punctul schimbarii. Ultimele 4 mese inainte de imbarcare trebuie sa fie mai grele si sa formeze niste rezerve. In cazul in care nu au rezerve, rezultatele devin proaste. Cand nu participa la nici o competitie, combin toate mixurile.” “La fiecare 3-4 saptamani acestia formeaza un ulcer, de aceea le dau un dezinfectant. Cand se intorc acasa le curat intotdeuna vasul de apa. Cand sunt acasa mai multe ore, le dau electroliti in apa. O data pe sapamana le dau vitamine in locul mancarii, de obicei joi dimineata (sau vineri inainte de imbarcare). Primesc pudra de usturoi o data pe saptamana, de obicei joi dimineata.

Dupa o cursa grea este bine sa primeasca vitamine in plus la inceputul saptamanii. Marti (ziua inainte de imbarcare) primesc Orni Spec in apa de baut. Puii primesc Orni 3. Intotdeauna inainte de imbarcare iau electroliti dimineata in loc de mancare.

Demonstratia calitatii
Jacobs arata ultimele referinte care indica intr-adevar elita ce se afla in crescatoria sa:  prima pasare tanara Ace din Berlin (Germania) castigatoare a 7 competitii din 7, este crescuta dintr-o porumbita Poortvliet. Aceasta l-a avut tata pe fratele lui ‘Yildirim’ si sora sa de cuib ‘Yilma’, cosangvinizata ‘Yildirim’. Prima pasare Ace din Friesland (Olanda) in 2007 care este 50% Poortvliet. Din liniile ‘Magic’s Wonder’, sora cu ‘Blue Magic’ si ‘Ringloze’, de la ‘Magic’ si ‘Fritsje’. Acest porumbel a ocupat de asemenea locul 6 la nivel de provincie pentru distanta lunga de o zi combinat cu locul 6 pentru distante medii, locul 2 Ace pentru distante lungi, locul 4 Ace pentru turul tarziu si locul 1 Ace pentru seniori…Incredibil. Cel mai rapid porumbel european pe 200 de km este 50% Poortvliet. Tatal sau este ‘Bonte Menno’ ( Vandenabeele-Janssen), iar mama sa Vandenabeele.

poortvliet73

Oricine il pomeneste pe Jacob Poortvliet in Olanda primeste doar cuvinte de lauda. Un om caruia nu ii este frica sa isi expuna sistemul, pentru ca stie ca este vorba de foarte multa munca pentru a avea porumbei de top!

Rezultatele lui Jacob Poortvliet din 2007

Campionatele din 2007:

1. National champion young birds
1. National champion one day long distance Eendaagse Fondspiegel cat. 8
1. overall champion combine (not-nominated)
1. overall champion combine (nominated)
1. champion old birds combine (not-nominated)
1. champion one day long distance combine (nominated)
1. champion middle distance combine (nominated)
1. champion youngsters combine (not nominated)
1. acebird one day long distance combine
1. young acebird Long Distance Specialists Club
2. overall prov. Champion (not-nominated)
2. prov. overall middle champion (nominated)
2. champion middle distance combine (not-nominated)
2. champion late tour combine (not nominated)
2. acebird youngsters combine
3. overall prov. Champion (nominated)
3. prov. Champion old birds (not nominated)
3. prov. Champion middle distance (not-nominated)
3. prov. Champion youngsters (not-nominated)
3. champion old birds combine (not-nominated)
3. champion one day long distance combine (not-nominated)
3. champion short distance combine (not nominated)
3. champion late tour combine (nominated)
Combine = 160 fanciers
Provincial = 1.900 fanciers