Unul dintre vizitatorii nostrii obisnuiti, un mare campion, ne-a trimis o scrisoare si ne-a rugat sa o publicam. Autorul acestei scrisori este surprins de faptl ca multi crescatori sunt adeptii unor teorii care sa-I ajute sa recunoasca cei mai buni porumbei din loturile lor, in special iarna.

Iata ce scrie acesta:

‘Fiecare crescator are propria sa traditie, propriile sale certitudini si indicii, prin care incearca sa recunosca un campion, atunci cand il tine in mana. Trebuie sa recunoastem ca unii dintre crescatori au instinct mai bune decat majoritatea, chiar daca nu exista semne vizibile care sa faca diferenta intre un adevarat campion si un porumbel cu mai putin succes. Aceasta a avut drept rezultat cresterea interesului pentru tot felul de teorii si idei care sa-I ajute pe crescatori sa recunoasca un porumbel de calitate. In afara unor teorii ridicole exista totusi trei mari teorii: teoria ochiului, teoria aripii si teoria muschilor. Un crescator care se increde in oricare dintre aceste teorii, poate insa gresi.

Teoria ochiului

Citeste mai mult despre aceasta teorie aici.

Subiectul a fost tratat in o serie de carti importante si fiecare crescator neexperimentat inceraca sa descopere anumite semen in ochiul porumbelului. Ced ca un veterinar ar fi extrem de amuzat sa auda un mare campion spunand, sa nu imperechezi niciodata doi porumbei ochii albi. De ce ar fi o diferenta intre ochii albastrii, albi sau verzi? Cateodata cei mai frumosi ochi nu pot distinge la mai mult de 10 metri (ganditi-va la oamenii cu miopie). Pe de alta parte, putem presupune ca porumbeii inteligenti au un vaz diferit fata de cei mai putin inteligenti si ca porumbeii inteligenti sunt neinfricati.

Teoria aripi

O aripa frumoasa este un lucru minunat, iar forma aripii s-a imbunatatit de-a lungul anilor. Totusi, atunci cand un crescator masoara lungimea aripii si da atentie unor lucruri neimportante, se afla pe o cale gresita. Unii examinatori acorda atentie deosebita lungimii celui de al saptelea primar. Chiar conteaza lungimea degetului mare de la picior  al atletului Kim Gevaert, comparativ cu a celorlalti atleti? Intr-adevar, degetul mare ilajuta pe atlet la echilibru si sprint, deci de ce nu am presupune ca atletii cu degete mai mari sunt cei mai buni la sprint?

Teoria muschilor

Aceasta este cea mai misterioasa teorie dintre cele trei. Potrivit unor date, nu multi dintre crescatori aplica aceasta teorie. Totusi, lungimea unui muschi sau masa musculara, nu ne ofera date certe despre un atlet. Ca si in cazul celorlalte teorii, unii crescatori acorda prea mare importanta unor detalii in ceea ce priveste sistemul muscular al porumbelului.

Concluzii

Un porumbel de top clasa se naste cu anumite caracteristici care il fac sa fie astfel si este un lucru bun pentru sportul nostru, ca ne putem face o idee asupra calitatii unui porumbel, doar prin simpla sa lansare.

Imaginati-va ca un crescator japonez va putea intr-o buna zi sa identifice un campion, la fel de simplu cum tu poti deosebi un porumbel de o porumbita. In aceasta situatie, am putea scapa de restul porumbeilor necorespunzatori si vom inlocui camioanele pe care le folosim pentru transportul porumbeilor la antrenamente, cu o furgoneta.’

Aceasta este scrisoarea pe care am primit-o.

Incheiem cu cateva anecdote

In urma cu ceva vreme un crescator a auzit un campion dezvaluind o serie de secrete ascunse in ochiul porumbelului. El putea afla tot felul de informatii din ochiul porumbelului. Cand a luat insa un ziarl sa- citeasca, campionul a avut insa nevoie de ochelari. Cum poti obtine informatii relevante din irisul unui porumbel, cand acesta este mult mai mic decat literele din ziar?

Am participat odata la o licitatie unde se vindea un porumbel tanar, oferit de catre unul dintre cei mai buni crescatori din Limburg si probabil din Belgia. Unul dintre participanti a luat porumbelul de patru saptamani in mana. El putea spune ca, dupa musculatura lui, ca acest porumbel nu putea zbura mai mut de 700 de kilometri. Am luat si eu porumbelul in mana. M-am uitat la muschii pectorali care erau nedezvoltati. Acesta este un lucru absolut normal, muschiul pectoral ai unui porumbel de patru saptamani nu este dezvoltat complet. Si totusi era un crescator care putea afirma chiar si cu un muschi pectoral nedezvoltat complet, ca acest porumbel nu va putea castiga niciodata o cursa de peste 700 de kilometri. Un lucru absolut fara nicio logica, evident. Doar lansarea porumbeilor ne poate spune cine are dreptate.