Ludo Claessens a renuntat la cursele de porumbei pe data de 14 februarie 2008 datorita unui furt de porumbei din volierele sale. Acest sport a insemnat foarte mult pentru el si a investit enorm. A invatat alte persoane cum sa intretina porumbeii. Bunicul sau, Louis Sebrechts, l-a invatat cum sa “gandeasca” ca un porumbel, ne-a marturist la un moment dat Ludo.

Multi crescatori stiu ca sunt doi factori care l-au ajutat sa ajunga in elita acestui sport: cunoasterea si talentul. Intr-un fel ne aduce aminte de jucatorul de fotbal olandez Johan Cruijff. A fost un excelent jucator, dar oamenii au fost incantati mai mult de teoriile si ideile pe care le avea si implementa in fotbal. Strategia lui a facut ca echipa Olandei sa fie una dintre cele mai valoroase echipe din lume pentru multi ani. Cu siguranta, toata lumea ii simte lipsa lui Johan.

Ludo a “revenit” in sportul columbofil in septembrie 2014 dupa o pauza lunga. Era pe bicicleta cand a trecut pe langa volierele Algarve Golden Race. Era mult agitatie datorita faptului ca porumbeii trebuiau sa ajunga inapoi din cursa finala. Ludo a fost recunoscut de multi crescatori chiar daca a lipsit multi ani la rand. Printre ei era si Nikolaas Gyselbrecht care s-a asigurat ca Ludo si Maria vor avea o dupa-miaza placuta.

img_2618
Ludo Claessens in Portugalia

O noua provocare

Ludo si Nikolaas au tinut legatura ocazional, iar Nikolaas, care-i cunoaste pe marii campionii internationali, a fost cu adevarat impresionat de experienta lui Ludo ca si crescator. A fost surprins, deasemenea, sa vada ca multi alti crescatori din China si Taiwan au avut succes cu porumbeii lui Ludo. Rasa de porumbeii Claessens i-a atras atentia de fiecare data cand a calatorit in China si Taiwan, chiar a crezut ca Ludo a vandut cativa porumbei in ultima perioada. Nici nu putea altfel, din moment ce a pastrat peste iarna doar 60 de porumbei.

Crescatorii care il cunosc bine pe Ludo marturisesc: “Nimeni nu se poate uita intr-un porumbel precum Ludo Claessens”. In primavara lui 2016 Ludo si Nikolaas au hotarat sa porneasca intr-o noua provocare: Ludo sa formeze un mic lot de porumbei din volierele PIPA ELITE CENTER. El a stat toata dimineata in voliere si a dorit ca toti porumbeii sa ramana inchisi. Porumbeii nu au avut voie nici sa stea in cosul lor. A inspectat fiecare porumbel in parte in liniste, ba chiar a cerut sa fie lasat singur cand face acest lucru. Dupa cateva ore a grupat cativa porumbei, pe care i-a ales doar dupa intuitie si nu dupa pedigree. Acest grup de porumbei vor concura la Algarve Golden Race 2016.

Cinci echipe a cate 3 porumbei au fost trimisi in Portugalia. Algarve Golden Race a avut la start 5427 porumbei, inclusiv porumbeii alesi de Ludo. Au fost tinuti ceva timp in carantina iar 14 dintre ei au fost considerati apti pentru competitie; gata sa performeze.

img_7541
Ludo Claessens & Nikolaas Gyselbrecht intr-o excursie cu biciletele,
aproape de trecerea frontirei Portugalia-Spain

Cursele

Toti cei 14 porumbei au terminat in top 300 cel putin odata in cele 7 curse. Sa analizam rezultatelor lor in cursele de 100-505 km:

92 participanti: 66 prizes per   3 (or 31 prizes)

40 prizes per  10 (or  9 prizes)

8 prizes per 100 (or  1 prize)

Cel mai bun rezultat l-au avut in cursa din Portalegre (230km), una dintre cele 4 curse oficiale. 13 porumbei Claessens-PEC au castigat locurile 10-16-19-23-28-129-221-… (5 in top 28)

Ace Pigeons

Rezultatele lor in cursele Ace Pigeon sunt impresionante si aproape au stabilit un record in cursle One Loft Race. 5427 porumbei au luat startul in acest OLR, iar combinatia Claeessens-PEC a reusit patru locuri in top 100: 4-18-29-48!

Este foarte dificil sa excelezi intr-o cursa one loft, din moment ce crescatorul nu are nici o influenta in derularea curselor. Porumbeii sunt pe cont propriu. Un lucru este sigur dupa Algarve Golden Race 2016: PEC are multi porumbei talentati in colectia sa, iar Ludo a reusit sa formeze o echipa valoroasa. A fost un debut impresionant.

img_7566
Ludo Claessens (l) cu Florea Sorin si Cristiano Paltrinieri

Anecdote

Ludo ne-a impresionat la cursa finala deasemena. El si un grup numeros de crescatori asteptau sosirea porumbeilor, cand a reusit sa-si recunoasca propriul porumbel de la o departare mai mare de 40 metri. Cei mai multi nu au crezut ca isi poate recunoaste proprii porumbei de la o distanta asa de mare, deabia poti observa ce culoare are… dar imdeiat ce porumbelul a intrat in voliera si a trecut de dispozitivul de cronometrare pe toate ecranele a aparut “Claessens-PEC”. Acest lucru s-a repetat de trei ori in acea dupa-amiaza; multi inca vorbesc despre aceast lucru.

Cristiano Paltrinieri, proprietarul lui Wonder Pigeon, concurent in acea cursa, a fost martor. Doar atat a avut de zis: Sportul columbofil nu este diferit de alte sporturi. Exista oameni cu o mare pasiune, practic traiesc pentru porumbeii lor, au grija de ei ca si de copiii lor si ai trateaza ca pe animalele de companie.

img_7657

Cristiano Paltrinieri, Ludo Claessens, Nikolaas Gyselbrecht, Florea Sorin

Pe de alta parte exista oameni care “iubesc” porumbeii doar ca sa concureze impotriva altor crescatori, fiind interesati doar de rezultate. Porumbeii avand un rol secundar.

Exista crescatori indragostiti de sportul columbofil. Le place fiecare aspect al sau, de la reproductie pana la curse si se gandesc la porumbei aproape in fiecare moment. Pentru a avea rezultate la cel mai inalt nivel este nevoie si de talent, la fel ca in fiecare sport. Poti sa-ti petreci tot timpul cu porumbeii tai, dar fara talent nu vei obtine decat rezultate bune si porumbei ocazionali buni.

Apoi este Ludo Claessens … In aceste trei zile am vazut si am auzit lucruri despre care credeam ca nu sunt adevarate si imposibile pentru un crescator. Poti alerga repede, dar doar cand il vezi pe Bolt, intelegi ce este viteza cu adevarat. Poti fi un bun jucator de fotbal dar cand il vezi pe Maradona cum jongleaza cu mingea, abia atunci intelegi ce este fotbalul. Sunt nenumarate exmple in viata… Mereu am crezut despre mine ca am talent in sportul columbofil si nu am fost foarte impresionat de alti crescatori prea mult. La Algarve, pentru prima data, m-am simtit neinsemnat fata de experienta lui Ludo Claessens si m-am gandit ca niciodata nu voi ajunge la nivelul lui de cunoastere a porumbeilor. Tot la Algarve am petrecut ceva timp impreuna cu Ludo Claessens si sunt convins ca nimeni nu il poate intrece in cursele de porumbei daca conditiile meteo sunt normale. Asa de mult talent este prea mult pentru un singur crescator! A fost un adevarat cadou sa fiu martor la talentul sau. Ii multumesc prietenului meu Nikolaas, fara de care nu l-as fi cunoscut pe  genialul Ludo Claessens. Am petrecut de minune! Iubesc cursele de porumbei! 🙂 

Rui Emidio, organizatorul Algarve Golden Loft Race, i-a cerut ajutorul lui Ludo cand a incercat sa localizeze cel de-al 4lea Ace Pigeon Claessens-PEC dintre cei 2400 porumbei care au reusit sa se intoarca. Intr-un tarziu i-a trimis lui Nikolaas urmatorul mesaj:

Nikolaas, este incredibil! Am pus pariu cu Ludo ca nu-l va recunoaste / localiza pe porumbelul 4 ace pigeon (primul  Claessens-PEC, Ed.) intre cei 2400 de porumbei din voliera fara sa petreaca acolo toata ziua. Ludo a intrat in voliera, s-a uitat de jur-imprejur timp de vreo 10 minute, apoi primul porumbel pe care l-a ales a fost cel corect. Nu pot sa cred! Am pierdut pariul dar am vazut ceva incredibil!