Nobila rasa Geerinckx, care a fost creata de Luc Geerinckx a fost transformata într-o rasa de clasă mondială de fiul său Bart. In acest moment nu există nici o alta rasa de porumbei la fel de populara ca și cea a lui Bart Geerinckx. PIPA a fost invitata pentru o discutie în “spatele scenei”.

lbj_geerinckx_bart_op_hok

La începutul anului 2012 Bart Geerinckx s-a confruntat cu o provocare tragica. Tatal lui, Luc, a murit de o boală fatală, un eveniment devastator pentru familie. Moartea lui a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la viitorul crescătoriei de porumbei. Bart și partenerul său au fost brusc lăsati pe cont propriu. Nu mai aveau ajutorul si indrumarea mentorului lor, “mâna lor dreaptă”, Luc.

Aceasta a fost o sarcină deosebit de dificilă în ideea în care trebuie să o combine cu un loc de muncă full-time, iar Bart a fost nevoit să decidă între locul de muncă și hobby-ul său. A avut o discuție serioasa cu angajatorul său, și el în cele din urmă a decis să faca pasul: va deveni un crescator profesionist (full-time). Angajatorul său a promis că va putea reveni la vechiul său loc de muncă in cazul in care nu va avea succes în cursele de porumbei.

Bart va putea pune acum toată energia sa în acest proiect. El a fost determinat să continue munca de o viață a tatălui său Luc, si, de asemenea, să ajungă la obiectivele sale: sa faca din rasa Geerinckx  o familie de porumbei de renume la nivel național. A reușit în mod clar sa-si atinga acest obiectiv!

Un start fenomenal cu o rasa de super-clasă

Bart si Jurgen au obținut un rezultat de exceptie în 2012, a finalizat un sezon splendid cu o victorie nationala de la Argenton impotriva 12,390 porumbei, impreuna cu titlul de 1st Olympiad Pigeon Allround in Nitra! Rezultatele lor în sezonul următor au fost și mai impresionante: au fost din nou victoriosi la Argenton, de data aceasta a castigand atât locurile  1 și 2 naționale împotriva 16,363 de porumbei seniori. Cu alte cuvinte, au reușit să câștige un premiu național pentru prima dată în două sezoane consecutive. O treaba foarte bine facuta!

Cei doi crescatorii au fost în mare formă în 2014, de asemenea, câștigând două premii de locul 1 național în zona respectivă și un premiu intai de provincie. De asemenea, ei au reprezentat Belgia la Olimpiadă de la Budapesta, în ianuarie 2015 cu Acy (1st Olympiad Pigeon Category C)  si Sweety (2nd Olympiad Pigeon Category B).

Cea mai mare realizare a acestora în 2015, este castigarea titlului 1st National Ace Pigeon Longer Middle Distance Yearlings KBDB (mare demifond) cu Little Star si castigarea titlului PIPA:” Best Yearling of Belgium” in cele 5 curse nationale de distanta medie.

Bart Geerinckx a avut un început de carieră impresionant și ne-am gândit că era timpul să aruncăm o privire în spatele “scenei”. Cum a ajuns sa aibe rezultate atat de bune? El nu a ezitat să împartă abordarea lui și formula de succes cu PIPA.

be14-6174075

De vorba cu Bart Geerinckx: Interviul!

PIPA: Bart, Luc ti-a lasat o colecție magnifică de porumbei impreuna cu toate cele necesare pentru a continua. Acesta super rasa Geerinckx a devenit o familie de porumbei de renume la nivel național. Ce strategii ai folosit pentru a încerca să menții sau chiar să îmbunătățesti nivelul de calitate?

Bart: Dacă ai citit rapoartele despre campionii naționali care au reușit să evolueze la cel mai înalt nivel timp de mai mulți ani, ai sa ajungi la aceeasi concluzie: niciodată nu ar trebui să vinzi porumbeii de matca, porumbeii de baza, ci numai porumbeii care provin din ea. Avand acest principiu, nu am vandut niciodata cei mai buni porumbei ai nostri. Nici in trecut si cu siguranta nici in viitor nu-i voi vinde. Ei sunt extrem de importanti pentru dezvoltarea continua a rasei. Noi vindem din când în când, doar o parte din urmașii lor, iar acest lucru se face exclusiv de PIPA.

PIPA: Ce strategie utilizați pentru a reproduce porumbei din ce in ce mai buni, precum și pentru a îmbunătăți în continuare rasa?

Bart: Noi am mers pe principiul de a asocia o calitate superioară, cu o alta calitate superioară. Astăzi, cererile sunt chiar mai mari, astfel încât trebuie imperechiati porumbei din clasa super, cu clasa super. Este nevoie de niste porumbei foarte talentati pentru a face acest lucru, de porumbeii care pot face o diferenta, care ies în evidență. Gladiator este un bun exemplu, la fel ca si Willyke (care au creat porumbei de super clasa), Sylvester, Blauwe Yzeren și Witpen Wouters. Speram ca Blue Lagoon (mama lui Little Star) se va dezvolta într-o femela de reproducere la fel de valorosa.

PIPA: Consangvinizare sau incrucisari?

Bart: Noi nu folosim consangvinizarea prea des, cred că are mai mult sens să neconcentram doar pe linii de reproducere de bună calitate. Uneori, anumiti porumbei vor apărea mai mult decât o dată în arborele genealogic al unui porumbel Geerinkx, dar acest lucru se datoreaza pastrarii unei anumite linii de sange. Noi nu lucrăm cu împerecheri foarte apropiate, cum ar fi tata cu fiica, frate cu sora, etc.

Împerecherea de super clasă este de obicei o abordare mult mai eficienta: stii din start ca acesti porumbei au ceva mai mult de oferit. Au ceea ce este nevoie pentru a câștiga premii și să iasă în evidență. Telul este de a transmite aceste gene si generatilor viitoare.

PIPA: Acest lucru pare a functiona din plin.

Bart: Ei bine, nu primesti întotdeauna ceea ce iti doresti. Chiar și super-crescătorilor de clasă vor avea, uneori, tineri de calitate inferioară. Cu toate acestea, un crescător titrat are o șansă mult mai mare de a avea un nou campion. Întrebarea pe care mi-o pun mereu este: care sunt elementele care fac diferența dintre a câștiga și a pierde o cursă? Raspunsul  la care am ajuns de fiecare data este: reproducerea de porumbei din rase de super clasa. Acesta este motivul pentru care nu vom vinde niciodata porumbeii nostri de top. Ei au tot ceea ce este nevoie. Mă concentrez asupra porumbeilor de calitate superioară!

PIPA: Noi presupunem ca rasa  Geerinckx  are nevoie de “intariri” din cand in cand.

Bart: Corect. Si noi credem la fel, de aceea ne concetram asupra porumbeilor de super-clasă atunci când vine vorba de întăriri. Incercam sa profitam de fiecare sansa care apare. Investiția pe care am facut-o în New Freddy este un bun exemplu. Cred că este într-adevăr un porumbel excepțional, mai ales atunci când te uiți la “tabloul general”: a câștigat cele mai multe dintre premiile sale de top in conditii meteo dificile, vânt puternic din față și locații dezavantajoase. El combină indarjirea cu puterea și orientarea. Acestea sunt calitatile pe care le caut.

PIPA: Și apoi faceți o selecție pe baza rezultatelor?

Bart: Exact. Primul pas este de a incerca si a crea rasa de porumbei de super calitate, dar caretaking este crucial, în cazul în care doriți să obțineți rezultate maxime.

PIPA: Cum arata echipa de curse pentru 2016?

Bart: Echipa este formată din 37 de femele vaduve (11 vaduve mature și 26 vaduve tinere) și 47 de masculi (18 vaduvi adulti și 29 vaduvi de 1 an). Ne concentrăm în primul rând pe cursele de 500 până la 600 km, cu toate că ne propunem, de asemenea, sa trimitem un lot si la Limoges, Jarnac, Brive si Tulle in Iulie.

PIPA: Utilizati vaduvie clasica sau totală, sau o combinație a celor două?

Bart: Pentru intreaga noastra echipa de curse folosim tehnica la vaduvie clasica, ceea ce înseamnă că partenerii stau acasă. Acest lucru implică mai mult spațiu și caretaking suplimentar. Cu toate acestea, cred că merită efortul, mai ales pentru că rezultatele noastre cele mai bune au fost câștigate la văduvie clasica. Așa că am ramanem cu aceasta tehnica.

PIPA: Am avut deja primele curse de sprint pregătitoare din 2016. Cum merg pregătirile pentru acest sezon?

Bart: Avem o abordare diferită pentru femele și masculi. Propun să vorbim despre femele mai întâi.

PIPA: Foarte bine. Ne-ai spus în această iarnă vei alege o abordare ușor diferită.

Bart: Da, poate fi foarte util sa faci unele modificări din când în când. Eu o văd ca o modalitate de a încerca sa optimizez abordarea noastră existentă, pentru a fi in topuri la cursele importante, care sunt, desigur, clasice naționale.

PIPA: Ai putea elabora?

Bart: Scopul este de a pune femelele de curse la vaduvie inca de la începutul primei curse de demifond de la începutul lunii mai. Ele au fost imperecheate in jurul datei de 10 martie, iar acestea ar putea creste un pui. Ele trebuie sa-si creasca puiul pe cont propriu, chiar din ziua in care puiul face 10 zile, pentru a preveni aparitia unui al 2 lea ou. Porumbeii pot fi destul de suparati nu numai pentru ca vor sa-si apere puiul ci si pentru a-si apara teritoriul. Această abordare previne porumbeii sa se imperecheze intre ei, și ajută, de asemenea, sa-i motivezi pentru cursele de la Quievrain si Noyon, care sunt cele mai importante zboruri de formare pentru clasice naționale. Aceste clasice sunt cele mai importante curse ale sezonului si vrem ca porumbeii sa fie in mare forma, la văduvie! Tanarul pui este luat atunci când femelele sunt imbarcate pentru prima cursa de distanta de medie. Cand ajung acasa masculul le va astepta, și va începe văduvia.

PIPA: Cum arata pregatirile pentru imperecherea din data de 10 martie? Au avut primele zboruri de antrenament la domiciliu?

Bart: În primul rând: păsările noastre tinere sunt imbarcate (basketing) foarte des, dar ele nu vor face mai mult decât o cursă scurtă de demifond. O cursă națională iese din discuție. De fapt, cele mai multe dintre păsările tinere noastre vor concura în cursele de sprint, cursa de la Noyon duminică și o cursă de la mijlocul săptămânii Quiévrain (100 km).

In timpul iernii, am încercat să ne asigurăm că porumbeii încep antrenamentul din timp, cu unele zboruri pregătitoare în jurul crescatoriei, în funcție de condițiile meteorologice. Scopul este de a vă asigura că porumbeii pot câștiga în mod gradat forma fizica de bază, care cred că este foarte importanta.

PIPA: Ce înseamnă asta pentru tine, forma fizica de bază?

Bart: Ei bine, porumbeii pot incepe sa zboare pentru o oră intreaga, sau chiar o oră și jumătate. Dar nu epuizant! Nu cred în antrenamentele epuizante din timpul iernii. De fapt, am învățat din experiență că unui porumbel intr-o forma fizica de bază înainte de începerea sezonului ii va fi mult mai ușor sa atinga potentialul maxim în timpul sezonului de curse. De asemenea, tind să se mențină în formă pentru o perioadă mai lungă de timp. Cred că această abordare nu are nimic altceva decât beneficii.

In partea a2a vom discuta despre tehnicile de antranement si recuperare.

acy_-_be12-6042459